Kfor čuva Srbe u Žaču

Pripadnici Kfora od sinoć obezbeđuju kamp srpskih povratnika u selu Žač. Kosovska policija uhapsila dve osobe osumnjičene da su pre dva dana iz automatskog oružja pucale na Srbe u tom mestu.

Kamp srpskih povratnika u selu Žač, na koji je pre dva dana otvorena vatra iz automatskog oružja, od sinoć obezbeđuje nekoliko desetina slovenačkih vojnika iz sastava Kfora.

Slovenački vojnici pod punom ratnom opremom potpomognuti sa nekoliko oklopnih vozila obezbeđuju prostor od nekoliko hektara, i od njihovog razmeštanja u okolini kampa nije bilo incidenata.

Policija je uhapsila dvojicu Albanaca u selu Žač zbog sumnje da su pucali na kamp, i jedan od njih je navodno priznao da je izvršilac napada.

Prema rečima srpskih povratnika iz tog sela, napadači su članovi porodice Keljmendi koja se u Žač doselila pre nešto više od dve decenije.

Povratnici kažu da su ohrabreni pojavom Kfora i priznaju da su bili uplašeni nakon drugog oružanog napada koji se dogodio preksinoć, prenosi Tanjug.

Na ulasku u kamp je i dalje razmeštena jedna patrola Kosovske policije, koja se tu nalazila i u vreme napada.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je juče da je poslednji napad na srpske povratnike u selu Žač deo smišljene strategije nasilja, koja ima za cilj ponovni progon meštana ovog sela koji su se vratili na svoja ognjišta.

Bogdanović je, takođe, zatražio da Euleks i Kfor garantuju sigurnost povratnicima u Žaču.

Na šatorski kamp u selu Žač kod Istoka, u kome žive 22 srpska povratnika, u proteklih deset dana je dva puta otvarana vatra iz automatskog oružja.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво