Republika Mali podržava Srbiju

Poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta jeste ključni princip spoljne politike Republike Mali, rekao posle sastanka sa srpskim premijerom Cvetkovićem i ministrom Jeremićem šef diplomatije Malija Moktar Ouana. Cvetković i Jeremić zahvalili Ouani na podršci.

Premijer Srbije Mirko Cvetković i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić razgovarali su sa ministrom inostranih poslova i međunarodne saradnje Republike Mali Moktarom Ouanom.

Ministar Jeremić je zahvalio Ouani na podršci koju Mali pruža Srbiji, ističući da "nije danas lako u svetu podržavati teritorijalni integritet Srbije, jer za to treba nezavisnosti, principijelnosti i hrabrosti".

"Kao i Srbija, i Mali je otporan na pritiske i zbog toga može da računa na našu podršku u međunarodnim organizacijama, baš kao što i mi možemo da računamo na podršku Malija", poručio je Jeremić.

Ouan je izjavio da je Mali u svojoj spoljnoj politici beskompromisno privržen principu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta države.

"To je ključni princip naše spoljne politike. To je suštinski princip kojim je uređeno međunarodno pravo", rekao je Ouan i precizirao da, pre svega, misli na Povelju Ujedinjenih nacija i Povelju Afričke unije.

Podsećajući da Srbija i Mali imaju dugu istoriju prijateljstva, međunarodne podrške i razumevanja i da će sledeće godine obeležiti 50. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa, dvojica ministara su izjavila da se takva tradicija nastavlja i danas.

Jačanje uzajamne saradnje

Ouan je izrazio zahvalnost Srbiji, zbog njenog doprinosa ekonomskom i industrijskom razvoju Malija i rekao da su mnogi lekari, profesori i inženjeri iz njegove zemlje studirali u Srbiji i da je Srbija od početka pružala tehničku pomoć razvoju industrije te zapadnoafričke države.

"Naše dve zemlje imaju zajednička dostignuća i na nama je da na temelju tih dostignuća gradimo budućnost", rekao je on.

Jeremić i Ouan su saopštili da su razgovarali o jačanju saradnje u oblasti ekonomije, bezbednosti, odbrane i kulture i najavili da će, "vrlo uskoro", tehnička ekspertska grupa iz Srbije obići Mali, kako bi procenila uslove i definisala oblasti saradnje.

Ouan je, među oblastima u kojima bi saradnja trebalo da bude intenzivirana, posebno istakao poljoprivredu, pošto bi Maliju, kako je primetio, koristila znanja srpskih eksperata, a i farmaceutsku industriju.

Zahvalnost na principijelnom stavu

Srpski premijer Mirko Cvetković je, u razgovoru sa šefom diplomatije Republike Mali, Moktarom Ouanom, izrazio očekivanje da će Mali, kao jedna od vodećih zemalja afričkog kontinenta, nastaviti da pruža podršku Srbiji i da će ostati dosledna svojim stavovima, uprkos pritiscima za priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Cvetković je, kako je saopšteno iz kabineta predsednika Vlade, zahvalio na principijelnom stavu te zemlje u odbrani načela međunarodnog prava, kad je reč o Kosovu i Metohiji.

Ministar Ouan je istakao da Srbija može i dalje da računa na podršku Malija u očuvanju svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Cvetković je podsetio ministra Ouana na dug istorijat tradicionalno prijateljskih odnosa Srbije i Malija i izrazio čvrsto opredeljenje za njihovo unapređenje, pre svega, u oblasti ekonomije, poljoprivrede, bezbednosti, ali i u okviru kulturno-prosvetne saradnje, navedeno je u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се