Tadić obećao pomoć Trgovištu

Iz budžeta će biti izdvojena sredstva za ponovnu izgradnju bedema za odbranu od poplava u Trgovištu, rekao predsednik Boris Tadić prilikom obilaska poplavljenih područja. Tadić pozvao srpske investitore da ulažu u taj kraj. Predsednik posetio "Jumko" u Vranju.

Prilikom obilaska poplavljenih područja u Trgovištu, predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je očekivanje da će u rebalansu budžeta ili u budžetu za narednu godinu biti izdvojena sredstva za ponovnu izgradnju bedema za odbranu od poplava u toj opštini, koja je pogođena bujičnom poplavom i izlivanjem reke Pčinje.

"Danas čitava Srbija zna da je Trgovište bilo pogođeno katastrofalnom bujičnom poplavom, koja je odnela dva ljudska života", rekao je Tadić i izrazio saučešće porodicama nastradalih.

Tadić je rekao da je dobra vest to što je Vlada Srbije izdvojila 15 miliona dinara za interventnu pomoć opštini Trgovište, ali je istakao da će za sanaciju nastale štete biti potrebna mnogo veća sredstva i angažovanje Ministarstva za infrastrukturu.

"Ponekad kada se izdvajaju sredstva u budžetu ne predviđamo ovakve situacije, jer uvek novca nedostaje za nešto što je očigledno, ali opasnosti prete onda kada niko ne očekuje i moramo imati budžetska sredstva za vanredne situacije", rekao je Tadić.

Tadić je prilikom susreta sa žiteljima Trgovišta najavio da će razgovarati sa rukovodstvom "Srbijavoda" o mogućnosti sprečavanja bujičnih poplava na čitavom jugu Srbije.

"Ne teši nas nimalo da je tako i u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, severnoj Italiji, da su poplave svukud, mi moramo da rešavamo naš problem", rekao je Tadić.

Poziv kompanijama da ulažu u Trgovište  

Veliki problem opštine Trgovište je i siromaštvo, rekao je Tadić i istakao da je potrebno u najskorije vreme otvoriti nekoliko malih pogona u kojima bi bili zaposleni žitelji tog kraja.

"Pozivam domaće, srpske investitore da ulože u ovaj kraj, a ljudi koji imaju velika preduzeća i kompanije treba da pokažu solidarnost sa žiteljima ovog dela Srbije, pošto imaju često običaj da kažu da su patriote. Ovde su tri pogona od 20, 30 ili 50 radnih mesta od velike važnosti i pokrenuli bi život u opštini Trovište", rekao je Tadić.

Trgovište nije ni na jednom koridoru, niti na nekom važnom putu i to je problem, ukazao je Tadić.

"Naš prioritet je završetak glavnih puteva, a posle toga moramo da rešavamo i putnu infrastrukturu do zabačenijih mesta", istakao je Tadić.

Predsednik se raspitivao kod meštana kakva je mogućnost komunikacije sa Makedonijom i rekao da je o mogućnosti otvaranja malograničnog prelaza razgovarao ranije sa najvišim predstavnicima makedonskih vlasti.

Tadić je posetio i dva poplavljena domaćinstva u okolnim selima. Situacija u Trgovištu i okolini je stabilizovana, nivo reke Pčinje je u opadanju, voda se vratila u korito i za sada nema opasnosti od novih izlivanja.

"Jumko" i "Simpo" od strateškog značaja 

Posle obilaska Trgovišta, predsednik Tadić je u Vranju posetio tekstilnu kompaniju "Jumko", koja upošljava 1.760 radnika.  

"Kompanije poput "Jumka" i "Simpa" od strateške su važnosti za državu, ali niko neće moći da računa na beskonačno subvencionisanje", poručio je Tadić.

Tadić je rekao da će Vlada Srbije imati sluha za činjenicu da bez oporavljanja nekadašnjih kompanija-giganata jug Srbije nema ekonomsku perspektivu.

Gašenje velikih industrijskih kompleksa na jugu Srbije bilo bi, kako je rekao, "opasno" po Srbiju, i Vlada će to svakako imati na umu.

"Subvencionisanje, međutim, može biti razumno i opravdano ako obezbeđuje perspektivu. Ukoliko je to nikad prekinuta priča, onda je to nemoguće zato što moramo da odvajamo od nekih drugih ljudi. Nemoguće je da neko radi da bi neko drugi primao neku vrstu socijalne pomoći umesto da zarađuje svoju platu", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, "Jumko" ima perspektivu ali se bori sa teškom konkurencijom, i jedini način da opstane na tržištu je da se nametne cenom i kvalitetom.

"Nema dileme da će i država imati potrebu za jednim delom ovog proizvodnog programa", rekao je Tadić, i nagovestio mogućnost porudžbina od Vojske Srbije.

Predsednik Tadić je odao priznanje sadašnjem rukovodstvu kompanije što je ponovo pokrenut proizvodni proces, a radnici primaju plate.

"Mislim da korak po korak možemo da rešimo probleme u "Jumku". Ne želim ništa da obećavam sem vlastite energije i rada i podške da se ova iskušenja ovde premoste", rekao je Tadić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи