Dobra saradnja sa Azerbejdžanom

Promena granica suverenih država i secesija delova teritorija kao što je slučaj sa Kosovom nelegalna i neprihvatljiva, zaključeno u razgovoru predsednika Srbije i Azerbejdžana. Srbija zainteresovana da učestvuje u energetskim planovima Azerbejdžana, rekao predsednik Boris Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev složili su se u Bakuu da je promena granica suverenih država i secesija delova teritorija kao što je slučaj sa Kosovom, nelegalna sa gledišta međunarodnog prava.

Tadić i Alijev ocenili su da se odnosi dve zemlje kreću u dobrom pravcu, da je stalan dijalog Beograda i Bakua u interesu suočavanja obe zemlje sa sličnim izazovima i da je od velikog značaja međusobna podrška teritorijalnom integritetu Azerbejdžana i Srbije.

"Branimo međunarodno pravo, Helsinšku povelju i Povelju Ujedinjenih nacija zajedno i tu možete da računate na nas", poručio je Tadić.

Alijev je istakao da je između Azerbejdžana i Srbije uspostavljen snažan politički dijalog i izrazio uverenje da će potpisani međudržavni i međuvladini sporazumi omogućiti dalji napredak odnosa.

Predsednik Azerbejdžana je ukazao da se Srbija i Azerbejdžan uzajamno pomažu u međunarodnoj areni i da njegova zemlja pruža snažnu podršku teritorijalnom integritetu Srbije.

Predsednik Azerbejdžana rekao je da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova nelegalan korak i pozvao sve države članice UN-a da poštuju međunarodno pravo.

Alijev je sa Tadićem razgovarao i o konfliktu u Nagorno-Karabahu i istakao da je 20 odsto teritorije Azerbejdžana pod okupacijom, a da je milion ljudi izbeglo i interno raseljeno.

Istakao je i da je Azerbejdžan multinacionalna država i da sve nacionalne i religijske grupe koje žive u toj zemlji imaju ista prava.

Zajednički izazovi

Predsednik Tadić je naglasio da se Srbija u potpunosti protivi secesionistima koji koriste etničku motivisanost za odvajanje od svojih država koje su članice Ujedinjenih nacija.

Obojica predsednika su konstatovali da su veze Azerbejdžana i Srbije jake i da su od koristi ne samo za dve zemlje, već i za region Balkana i Kavkaza.

Predsednik Tadić je podsetio da Azerbejdžan i Srbija imaju zajedničke izazove, ne samo u odbrani teritorijalnog integriteta, već i u borbi protiv organizovanog kriminala i narkodilera.

Srpski predsednik je rekao da je s azerbejdžanskim predsednikom razgovarao i o saradnji na polju ekonomije, posebno u energetskom sektoru i istakao da je Azerbejdžan, kao jedan od "najvećih igrača" u energetskom sektoru u svetu nezaobilazan faktor energetske stabilnosti.

Tadić je rekao i da je Srbija zainteresovana da učestvuje u energetskim planovima Azerbejdžana, posebno pomenuvši plan koji energetski spaja Azerbejdžan, Gruziju i Rumuniju.

"Azerbejdžanske kompanije su dobrodošle da ulažu u Srbiju i smatram da možemo imati koristi od zajedničkih ulaga", istakao je predsednik Srbije.

Sporazumi u različitim oblastima

Posle razgovora dva predsednika, potpisano je šest bilateralnih dokumenata koji stvaraju pravnu osnovu za razvoj srpsko-azerbejdžanskih odnosa koji se nalaze u stadijumu izgradnje.

Dvojica predsednika potpisali su Zajedničku izjavu o razvoju bilateralnih odnosa, dok su resorni ministri dveju Vlada potpisali više sporazuma, koji otvaraju prostor za unapređenje saradnje u svim oblastima.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić potpisao je Sporazum o trgovini i ekonomskoj saradnji Srbije i Azerbejdžana, a Sporazum o saradnji u borbi protiv svih vidova kriminala, potpisao je ministar policije Ivica Dačić.

Potpisan je i Protokol o saradnji između Ministarstava spoljnih poslova dve zemlje i Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Azerbejdžana.

Baku, inače, podržava Srbiju u njenom stavu da ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Državni sekretar na biznis forumu

U Bakuu se održava poslovni forum na kojem su državni sekretar Ministarstva za ekonomski razvoj Nebojša Ćirić i zamenik ministra za ekonomski razvoj Azerbejdžana Nijazi Safarov govorili o mogućnostima saradnje dve zemlje.

Prvi azerbejdžansko-srpski biznis forum će podstaći razvoj privredne i pokrenuti novu fazu investicione saradnje između dve zemlje, izjavio je Ćirić.

Ćirić je istakao da je Srbija veoma zainteresovana za uvoz nafte i gasa iz Azerbejdžana.

"U Srbiji postoji snažan petrohemijski kompleks, i želimo da on prerađuje i azerbejdžansku naftu", rekao je on dodajući da će se u isto vreme razmatrati mogućnosti za kupovinu prirodnog gasa iz ove zemlje, kao i maršrute njegove dostave.

Zamenik ministra za ekonomski razvoj Azerbejdžana Nijazi Safarov je izjavio da je Srbija prijateljska zemlja, i može da postane novo tržište. Sem toga Azerbejdžan se integriše u evropski prostor, i sa te tačke "veoma smo zainteresovani za bliske trgovinske odnose sa Srbijom", naglasio je zamenik ministra za ekonomski razvoj Azerbejdžana.

Sledeći susret preduzetnika Srbije i Azerbejdžana mogao bi da se održi u septembru ili oktobru ove godine u Beogradu, najavio je Ćirić i dodao da se "azerbejdžanski poslovni svet može direktno upoznati sa privrednim potencijalom Srbije", uz očekivanje da će azerbejdžansko-srpski forum postati tradicija.

U parlamentu Azerbejdžana formirana je i Grupa prijateljstva sa Srbijom.

Delegacija Srbije je prethodno položila venac na grob osnivača države Azerbejdžana Gajdara Alijeva i u Aleji mučenika u kojoj su sahranjeni svi koji su dali svoj život za slobodu i nezavisnost Azerbejdžana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво