Jedanaest godina od nestanka belaćevačkih rudara

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih rudara površinskih kopova "Belaćevac" protestom u Gračanici obeležili godišnjicu nestanka svojih bližnjih. Sudbina nestalih i posle 11 godina nepoznata.

Navršilo se 11 godina od otmice devet kosmetskih Srba, od kojih su osmorica bili rudari koje su i sada nepoznati otmičari kidnapovali na obodima kopa "Belaćevac", nedaleko od Obilića.

Nekoliko desetina članova porodica otetih radnika ugljenokopa okupilo se u Gračanici, na godišnjicu nestanka, da bi podsetilo na još nerasvetljenu sudbinu otetih.

Porodice radnika ugljenokopa "Belaćevac" apelovale su na Euleks da se uključi u rasvetljavanje sudbine njihovih najbližih.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih Srba i drugih nealbanaca na Kosovu Velibor Ađančić, rekao je da su obraćanja lokalnim i međunarodnim organizacijama bila uzaludna.

"Uvek bi nas saslušali i obećavali da će učiniti sve da se njihova sudbina reši. Ostalo je samo na tim obećanjima", rekao je Ađančić.

Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih rudara površinskih kopova "Belaćevac" Milorad Trifunović istakao je da je sudbina radnika koji su pre 11 godina kidnapovani sa svojih radnih mesta do danas potpuno nepoznata.

Nijedan od kidnapovanih rudara nije pronađen i članovi Udrženja i dalje pokušavaju da saznaju šta se desilo sa njima.

"Mi i danas stojimo pred zidom koji ne možemo da preskočimo, a ne možemo ni da ga probijemo. Sve je u rukama drugih ljudi", rekao je Trifunović i dodao da su među odgovornima za neizvesnost kroz koju prolaze porodice kidnapovanih i nestalih i neke od najuticajnijih zemalja sveta koje su se založile za nezavisnost Kosova i Metohije.

Zajednički apel za pomoć

Na Kosovu se među nestalima vodi 551 osoba srpske i drugih nealbanskih nacionalnosti.

Tokom proteklih 11 godina rasvetljena je sudbina 293 nestale osobe.

U potrazi za telima nestalih, na Kosovu su do sada iskopane 144 lokacije. Jedna u okolini Obilića, gde se pretpostavlja da su zakopani ubijeni radnici kopa "Belaćevac", još nije otkrivena.

Porodice nestalih rudara i ostalih kidnapovanih Srba nedavno su stupili u kontakt sa udruženjima porodica nestalih kosovskih Albanaca.

Upitili su, kako kažu, zajednički apel svima koji mogu da im pomognu, dodajući da je to prvo što su zajednički mogli da urade.

Pripadnici OVK isterali su iz autobusa devetoro Srba 22. juna 1998. godine u jutarnjim satima i odveli ih u nepoznatom pravcu.

Oteti su rudari Dušan, Pera i Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić koji nije bio radnik kopa "Belaćevac".

Tokom 1998. godine nestalo je ukupno 11 radnika Termoelektrane "Obilić".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво