Prva elektronska sednica Vlade

Održana prva sednica Vlade Srbije koja je pripremljena elektronski. Ušteda od oko 20 miliona dinara godišnje samo za papir i drugi potrošni materijal. Uvođenje sistema za sednice bez papira koštalo je 32,3 miliona dinara.

Vlada Srbije održala je danas prvu elektronsku sednicu kojoj je predsedavao premijer Mirko Cvetković i prvi put su ministri imali mogućnost da, umesto na papiru, razmatraju materijale preko kompjutera na kojima su i glasali.

Premijer Cvetković je naglasio da je ovo istorijska sednica koja će značiti prekretnicu u uvođenju elektronske uprave u Srbiji, a za buduće sednice vlade to će značiti uštede u papiru i vremenu.

Cvetković je čestitao ministarki za telekomunikacije i informaciono društvo Jasni Matić koja je rukovodila ovim projektom i najviše je zaslužna za njegovo uvođene u rekordnom vremenu.

Mnogobrojni novinari i snimatelji imali su priliku da vide ministre koji su na svojim laptop računarima pregledali dokumenta sa dnevnog reda sednice Vlade i na njima glasali o pojedinim odlukama.

Novinarima je bilo dozvoljeno da prisustvuju usvajanju izveštaja o radu sa prethodne četiri sednice Vlade, nacrta zakona o potvrđivanju ugovora između Republike Srbije i Kraljevine Danske o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, nacrta zakona o saradnji Srbije sa Evropskom organizacijom za eksploataciju meteoroloških satelita.

Registracija magnetnim karticama

Registracijom ministara magnetnim karticama, nešto posle 13 časova počela je sednica Vlade Srbije koja je prvi put pripremljena elektronski.

"Ova 105. sednica biće zapamćena kao prva vođena pomoću elektronskog sistema koji je značajan ne samo za rad Vlade, već i za širi sistem i ukupno funkcionisanje svih njenih tela", rekao je premijer Mirko Cvetković navodeći da će se na ovaj način omogućiti značajne uštede.

Otvarajući sednicu premijer je rekao da je Srbija ušla u red zemalja koje na elektronski način vode funkcionisanje Vlade.

Ministri su potom u otvorenom delu sednice "pritiskom na odgovarajuće dugme" usvojili zapisnike sa nekoliko prethodnih sednica, dnevni red i nekoliko zakonskih predloga.

Značajne uštede elektronskih sednica Vlade

Za pripremanje i održavanje sednica Vlade godišnje se potroši više od 60 miliona dinara.

Oko 10 miliona dinara potroši se na tonere, koverte i drugi potrošni materijal, 10 miliona dinara za papir, 35 miliona dinara za održavanje birotehničke opreme i dva miliona dinara za održavanje štamparskih mašina.

"Pored navedenih troškova tu su i troškovi benzina, održavanja i servisiranja vozila, drugog kancelarijskog materijala i drugog potrošnog materijala neophodnog za rad Vlade koje nije moguće precizno novčano iskazati", navodi se u Ministarstvu za telekomunikacije.

Materijal za ministre od danas se priprema u elektronskom formatu, bez trošenja papira i troškova dostave.

Projekat elektronskih priprema sednica Vlada Srbije košta 27,3 miliona dinara, odnosno 32,3 miliona dinara sa porezom na dodatu vrednost.

Sistem je napravila kompanija "Spinaker", članica grupe "Komtrejd", a u cenu su uključeni i troškovi prve tri godine održavanja sistema.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво