Ratifikacija SSP-a što pre

Italija želi da bude prva zemlja koja će ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU, naveo šef italijanske diplomatije Franko Fratini nakon razgovora sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem. Jeremić i Fratini istakli izuzetnu važnost predstojećeg regionalnog skupa u Sarajevu.

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini rekao je posle razgovora sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem u Beogradu da se kandidatura Srbije mora što pre proslediti nadležnim kancelarijama Evropske komisije da bi počeo "zvanični put Srbije ka EU".

Fratini je takođe naveo da Italija želi da bude prva zemlja koja će ratifikovati SSP sa Srbijom.

"Sporazum je za sada blokiran, ali radimo na tome da se što pre odmrzne i Italija je spremna da ratifikuje SSP čim dobije zeleno svetlo", rekao je Fratini i dodao da se nada da će do toga doći do kraja španskog predsedavanja Evropskoj uniji.

Fratini je ukazao da je početak predsedavanja Mađarske EU u januaru 2011. godine "važan datum" za Srbiju za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Prema njegovim rečima, važno je da što pre počne proces ispitivanja stadijuma u kojem se Srbija nalazi u odnosu na zahteve EU.

"U tom smislu postavljamo januar 2011. godine kao važan datum za to da Srbija dobije status kandidata", rekao je šef italijanske diplomatije.

Fratini je istakao da se u razgovorima u Beogradu, sa predsednikom Republike Borisom Tadićem i sa Jeremićem, "uverio da je Srbija čvrsto opredeljena za EU". "Tu opredeljenost Italija čvrsto podržava i to smatram da treba da podrže i ostale evropske zemlje", rekao je Fratini.

Italija prvi trgovinski partner

Ministar Jeremić je zahvalio Italiji za podršku Srbiji. "Ne može se živeti od stare slave. Pred nama su važni koraci: početak ratifikacije SSP i početak zvaničnog procesuiranja aplikacije Srbije za članstvo u EU", rekao je Jeremić.

Odnosi Srbije i Italije su "u dobrom stanju i rastu svakog dana u svakom pogledu", ocenio je srpski ministar, navodeći da je "Italija jedan od najbližih partnera Srbiji u EU i prvi trgovinski partner Srbije".

Jeremić je najavio i drugi samit vlada Srbije i Italije u oktobru u Beogradu. Očekuje se, kako je rekao, dolazak premijera Silvija Berluskonija, Fratinija i drugih ministara.

Fratini je takođe istakao odlične odnose Srbije i Italije, koja želi da "zadrži mesto prvog partnera srpskog izvoza".

Velika važnost Skupa u Sarajevu 

Jeremić i Fratini su u razgovoru istakli izuzetnu važnost predstojećeg regionalnog skupa u Sarajevu, na kojem će biti utvrđeni konkretni koraci zemalja Zapadnog Balkana u vezi sa evropskim integracijama.

Fratini je uveren da bi rešenje, koje bi okupilo sve učesnike za isti sto, moglo biti pronađeno u okviru "gimnih" formule, što znači da ne bi bilo natpisa sa imenima država učesnika samita.

"Srbija je pozitivno reagovala na taj predlog i sada preostaje da ga, kada popodne otputujem u Prištinu, izložim kosovskim vlastima", rekao je Fratini.

Fratini se takođe sastao i sa potpredsednikom Vlade Srbije za evropske integracije Božidarom Đelićem. Tom prilikom, ocenjeno je da predstojeći skup u Sarajevu ne bi trebalo da bude samo formalnost, već prilika da se na njemu razgovara o tome šta taj region može doneti Evropi.

Fratini je posle sastanka s Đelićem u Vladi Srbije rekao da nije dovoljno da se sastatanak samo održi, već da treba razmotriti šta Zapadni Balkan može ponuditi Evropi u smislu investicija i transevropskih i transbalkanskih projekata.

"Pored ostvarivanja političkih rezultata, treba razmotriti i šta Srbija može doneti regionu, kako može pomoći u stabilizaciji prilika u BiH i borbi protiv organizovanog kriminala", naveo je italijanski ministar.

Fratini, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, sinoć je razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво