Protest Srba na Kosovu

Srbi protestovali u Gračanici, zbog demontiranja opreme srpskih operatera mobilne telefonije na Kosmetu. Signal srpskih operatera imaju samo Srbi na severu Kosmeta, a radnici "Telekoma" dežuraju i čuvaju te bazne stanice.

Oko 3.000 Srba protestovalo u Gračanici, zbog demontiranja opreme srpskih operatera mobilne telefonije na Kosovu i Metohiji. Istovremeno, radnici "Telekoma" čuvaju bazne stanice na severu Kosova, gde jedino ima signala.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da će Vlada učiniti "bukvalno sve", osim upotrebe nasilnih sredstava, da pomogne Srbima u enklavama na Kosovu posle isključenja signala srpskih mobilnih operatera.

"Ovo je vrlo ozbiljan problem koji se pojavio i učinićemo sve da pomognemo tim ljudima", rekao je premijer u izjavi novinarima u Beogradu.

Lokalni čelnici, sa protestnog skupa, pozvali međunarodnu zajednicu da reaguje i što pre spreči kosovske vlasti da Srbima zabrane korišćenje mobilne telefone srpskih operatera. 

Okupljanje, koje je simbolično počelo u pet minuta do dvamaest, završeno je bez incidenata i najavljeno je i narednih dana sve dok ne dođe, kako su rekli organizatori, do ponovnog aktiviranja mobilne telefonije srpskih operatera.

Nekoliko hiljada Srba sa centralnog i ostalih delova Kosova započeo je skup protestnom šetnjom glavnom ulicom Gračanice.

Ispred kolone građana išla su kola hitne pomoći simbolizujući da je isključenjem telefona njima onemogućena komunikacija i u najhitnijim slučajevima.

Na skupu su govorili direktorka Doma zdravlja Rada Trajković, načelnik kosovskog okruga Goran Arsić, predsednik skupštine grada Prištine Nebojša Nikolić.

Okupljeni su nosili transparente na kojima piše: Slepi, nemi, gluvi, Vratite nam veze, Nema mreže, zašto? Dok je skup trajao, saobraćaj kroz Gračanicu, na relaciji Priština - Gnjilane nije funkcionisao.

Ulaz i izlaz iz grada obezbeđivale su manje snage KFOR-a i Kosovske policije.

Radnici "Telekoma" čuvaju bazne stanice

Radnici "Telekoma" obezbeđuju bazne stanice na severu Kosova, pošto su predstavnici Regulatorne komunikacione agencije, u saradnji sa specijalnim jedinicama Kosovske policije, onesposobili 40 baznih stanica.

Koordinator tehnike "Telekoma Srbija" - izvršne jedinice Kosova i Metohija Ilija Ivanović izjavio je da radnici "Telekoma" dežuraju i čuvaju bazne stanice na severu .

"Radnici Telekoma Srbije obilaze naše objekte radi bezbednosti, jer imamo nekih najava da će da krenu i na sever Kosova", rekao je Ivanović.

Ivanović je rekao da su radnici "Telekoma" spremni da u najkraćem mogućem roku obnove opremu i baznu stanicu koju su Albanci oštetili prilikom akcije isključenja repetitora.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da predstavnici Euleksa poriču umešanost u tu akciju, ali zabrinjava činjenica da je podržavaju.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević istakla je da su za tu misiju prihvatljive akcije Regulatornog tela za telekomunikacije koje su usmerene protiv, kako je rekla, ilegalnih operatera mobilne telefonije.

"Euleks uopšte nije uključen u skidanje predajnika. On je prihvatio odluku Regulatornog tela za telekomunikacije protiv ilegalnih operatera mobilne telefonije na Kosovu. Samim tim što je Euleks prihvatio odluke ovog tela , ne meša se u njegov rad i odluke prihvata ", kazala je Gudeljevićeva.

Specijalne jedinice Kosovske policije uklonile su, tokom proteklih dana, dvadesetak baznih stanica srpskih mobilnih operatera "Telekoma", "Telenora" i VIP-a, čime je oko 100.000 Srba, koji žive južno od Ibra, ostalo bez signala.

Uskraćujući signal srpskih mobilnih operatera Srbima širom Kosova i Metohije, zvanična Priština pokušava da srpsku zajednicu u Pokrajini još više izoluje i nasilno integriše u sistem samoproglašene države Kosovo, rekao je Arsić.

Arsić je ocenio da su dešavanja minulih dana na Kosovu i Metohiji "uvod za kasnije pristiske", kojima će kosovske vlasti pokušati da u svoj sistem integrišu školski i zdravstveni sistem, ali i druge institucije naše države u Pokrajini.

Predstavnici Regulatorne agencije za telekomunikacije Kosova, uz pomoć Kosovske policijske službe, u prethodna dva dana, nasilno su isključili signale srpskih mobilnih operatera na centralnom Kosovu, u Kosovskom Pomoravlju, Metohiji i Sirinićkoj Župi.

Tako je u Pokrajini oštećeno 24 baze stanice preduzeća "Telekom Srbija" i "Telenora", a mobilni operateri neometano funkcionišu samo na severu Kosova, koje je nastanjeno većinskim srpskim stanovništvom. Zbog toga je bez telefonskog signala ostalo oko 100.000 Srba u Kosovskom Pomoravlju i enklavama južno od Ibra.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво