Tadić opominje Euleks

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao da je zaprepašćen reakcijom Euleksa na kršenje ljudskih prava na Kosovu i najavio "najveću moguću međunarodnu akciju". Srbi na KiM ne treba da uzimaju kartice 044 i 045 mreže, jer tako priznaju kosovske operatere, rekao ministar Goran Bogdanović.

Srbi na centralnom Kosovu i dalje su bez fiksne i mobilne telefonije, a veze rade samo na severu Kosova. U akcijama kosovske policije onesposobljene su ukupno 24 bazne stanice srpskih mobilnih operatera. Pojedina srpska sela potpuno su odsečena jedna od drugih. 

"Zaprepašćen sam reakcijom Euleksa koji mirno gleda na kršenje ljudskih prava, jer je Euleks zadužen za bezbednost građana. Sa predstavnicima Euleksa ćemo obaviti izuzetno težak razgovor na ovu temu. Nećemo ostaviti srpsko stanovništvo na KiM nijednog trenutka", istakao je Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će vlasti u Beogradu u narednim danima pokrenuti "najveću moguću međunarodnu akciju" kako bi se Srbima na Kosovu i Metohiji ponovo omogućilo da koriste usluge srpskih operatera mobilne telefonije.

Tadić je rekao da je juče iz Istanbula zahevao hitnu reakciju međunarodnih institucija ovim povodom.

Prema njegovim rečima, "Telekom Srbija" je u stanju da za sedam dana obnovi uništenu i oštećenu opremu.

Euleks uz prištinske vlasti

Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je da su za tu misiju prihvatljive akcije Regulatornog tela za telekomunikacije koje su usmerene protiv, kako je rekla, ilegalnih operatera mobilne telefonije.

"Euleks je svestan značaja telekomunikacija kao osnovnog vida ljudskih prava i pozdraviće sve preliminarne mere kojima će biti pružena podrška ljudima koji su izgubili pokrivenost signalom mobilne telefonije dok ne bude obezbeđen legalni operater mobilne telefonije na Kosovu", rekla je Gudeljević agenciji Tanjug.

"Kosovska Regulatorna agencija za telekomunikacije je nezavisno telo, a misija EU nije upoznata sa njenim planovima vezanim za sever Kosova, gde za sada uredno funkcionišu signali srpskih operatera mobilne telefonije", rekla je Gudeljević.

Portparol Euleksa istakla je da su na Kosovu u toku razgovori "svih zainteresovanih strana o ovom problemu".

Nasilno uspostavljanje "zakonitosti"

Privremene kosovske vlasti su u petak i subotu onesposobile predajnike srpskih operatera mobilne telefonije zbog čega je bez telefonskog signala ostalo oko 100.000 Srba u Kosovskom Pomoravlju i enklavama južno od Ibra.

Predstavnici kosovskih institucija smatraju da ti "zakonski koraci" nisu upereni ni protiv jedne određene nacionalnosti ili države, već protiv svih onih operatera koji nisu poštovali važeće zakonske norme.

Privremene kosovske institucije saopštile su da podržavaju odluke Regulatorne agencije za telekomunikacije za isključenje predajnika mobilnih telefonija "Telekoma Srbije" i "Telenora", ističući da je reč o "uspostavljanju zakonitosti na tržištu telekomunikacija na Kosovu".

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju poručuje da su srpski operateri dobili dozvole još pre 1999. godine, a one nisu limitirane.

Ekipi Radio Gračanice rečeno je da u Gračanici nema osobe koja bi mogla dati izjavu ko je i kada izdao takvu odluku. Za meštane, inače, besplatne kartice nisu bile od koristi.

"Za kredit od dva evra mogao sam da razgovaram jedva dva minuta sa bratom u Beogradu. Da apsurd bude veći, isti iznos će morati i on da plati, jer se naš razgovor tretira kao saobraćaj u romingu. Ne znam čemu sve ovo vodi, neće izaći na dobro", rekao je meštanin.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво