Novi konzulati Srbije u CG obostrani interes

Iza namere Srbije o otvaranju tri konzulata u Crnoj Gori ne stoje politički motivi već obostrani interesi građana, rekao ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac. Nije uobičajeno da osoba koja je proglašena "personom non grata" bude ponovo kanditat za ambasadora, smatra Lutovac.

Beograd namerava da u Crnoj Gori otvori tri konzulata, pored konzularnog odeljenja pri ambasadi u Podgorici "zbog značajnog broja državljana Srbije u Crnoj Gori, značajnog broja poslovnih ljudi i velikog broj turista iz Srbije koji dolaze u Crnu Goru", rekao je ambasador Srbije Zoran Lutovac.

"I sama Crna Gora će imati koristi od toga", rekao je Lutovac u intervjuu za Televiziju Crne Gore, ocenivši da iza namere o otvaranju tri konzulata ne postoje politički motivi.

Lutovac je naveo da se Srbi iz Crne Gore koji posećuju ambasadu Srbije u Podgorici žale zbog statusa srpskog jezika, zatim, zbog izjava crnogorskih političara da će na sledećem popisu stanovništva etnička struktura u Crnoj Gori biti drugačija, kao i zbog strukture zaposlenih u državnim organima koja, kako kažu, ne ide u prilog Srbima.

"Izjave da će naredni popis stanovništva pokazati drugačije rezultate, Srbi u Crnoj Gori doživljavaju kao pretnju", rekao je Lutovac koji je naveo da "postoje i drugi razlozi nezadovoljstva Srba, ali koje nije lako dokazati", a tiču se njihovih doživljaja sopstvenog statusa.

Komentarišući činjenicu da neke političke partije, bliske Srbiji, ne poštuju državne simbole Crne Gore, Lutovac je kazao da "postoji obostrano nepoštovanje" i kao primer naveo to što je srpski jezik u Ustavu Crne Gore dobio status jezika u službenoj upotrebi, iako njime, kako je naveo, govori dve trećine građana Crne Gore.

Lutovac je rekao da u Srbiji ne može biti registrovana Crnogorska pravoslavna crkva.

"Može crnogorska, ali ne i pravoslavna, jer jedna pravoslavna crkva već postoji", objasnio je Lutovac. On je ocenio da se Crnogorci u Srbiji, svojim realnim statusom, "tretiraju konstitutivno".

Lutovac je ocenio da je Srbija u crnogorskim medijima "malo afirmisana".

"Srbija se ovde, u najboljem slučaju, pojavljuje u neutralnom kontekstu", rekao je ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac.

Novi ambasador u Beogradu

Lutovac je naveo da u diplomatskoj praksi nije uobičajeno da ista osoba koja je proglašena "personom non grata" bude ponovo predložena za ambasadora.

"Zbog toga Crna Gora treba da predloži drugog kandidata za svog novog ambasadora u Beogradu", rekao je Lutovac.

Lutovac je ocenio da između Srbije i Crne Gore diplomatski odnosi nisu "sniženi na nivo otpravnika poslova", time što je Beograd u oktobru prošle godine otkazao gostoprimstvo crnogorskoj ambasadorki Anki Vojvodić.

"Uobičajeno je da se predloži drugi kandidat", rekao je Lutovac, dodavši da veoma ceni bivšeg ambasadora Crne Gore u Beogradu Anku Vojvodić.

Lutovac je kao "inteligentan potez" ocenio odluku Crne Gore da prema njemu ne preduzme istu meru koju je Srbija učinila prema ambasadorki Vojvodić.

Kao delikatno pitanje Lutovac je ocenio potencijalnu situaciju u kojoj bi Crna Gora, istovremeno sa slanjem ambasadora u Beograd, poslala i ambasadora u Prištinu.

Podsetio je da je Crna Gora uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom uslovila uvođenjem Crnogoraca u Ustav Kosova i povratkom velikog broja izbeglica iz Crne Gore.

Kako je Lutovac objasnio, za ispunjavanje tih uslova potrebno je duže vreme i zato nije realno očekivati da će Crna Gora uskoro uspostaviti diplomatske odnose sa Kosovom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво