Završena rasprava o setu zakona

Parlament završio načelnu raspravu o sedam zakonskih predloga iz oblasti pravosuđa, administracije i kulture. Zasedanje počelo poslaničkim pitanjima predstavnicima vlasti. RRA će pratiti primenu Zakona o danu žalosti, izjavio ministar Nebojša Bradić.

Poslanici Skupštine Srbije završili su načelnu objedinjenu raspravu o sedam zakonskih predloga iz oblasti pravosuđa, administracije i kulture, a rad će nastaviti sutra objedinjenom raspravom o pet zakonskih predloga i sporazuma iz oblasti komunikacija.

Parlamentarci su raspravljali o predloženim zakonima o izmenama Zakona o opštem upravnom postupku, o izmenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, kao i o izmenama i dopunama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i opštih akata i o izdavanju "Službenog glasnika Republike Srbije".

Razmatrali su i predložene zakone o izmenama i dopunama Zakona o obeležavanju dana žalosti na teritoriji Republike Srbije, o potvrđivanju Konvencije o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa i o potvrđivanju Okvirne konvencije Saveta Evrope o vrednosti kulturnog nasleđa za društva, kao i Predlog odluke o utvrđivanju stare i retke knjige od izuzetnog značaja iz oblasti komunikacija.

Obrazlažući poslanicima republičkog parlamenta predložene izmene Zakona o obeležavanju dana žalosti, ministar kulture Nebojša Bradić je rekao da će njihovim usvajanjem biti ušteđena i sredstva u budžetu, jer je ekonomski neisplativo da ministarstvo formira službu koja bi to pratila.

"Izmenama i dopunama Zakona o obeležavanju dana žalosti na teritoriji Srbije predviđeno je da primenu tog zakona, u pogledu programskih sadržaja, kontroliše Republička radio-difuzna agencija", izjavio je ministar Bradić.

Predstavljajući Predlog odluke o utvrđivanju starih i retkih knjiga od izuzetnog značaja, ministar je rekao da će njegovim usvajanjem na tu listu biti stavljeno još 310 srpskih rukopisnih i štampanih knjiga, čime će biti utvrđeno ukupno 2.268 dragocenih knjiga.

Bradić je objasnio da je 310 knjiga, koje će biti pridodate listi, utvrdilo Ministarstvo kulture u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije, bibliotekom Pećke Patrijaršije i manastira Visoki Dečani.

U "Službenom glasniku" presude suda za ljudska prava

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević je predstavio predložene izmene i dopune Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i opštih akata i o izdavanju "Službenog glasnika Republike Srbije", navodeći da će ubuduće biti izdavano posebno izdavanje - "Službeni glasnik - međunarodni ugovori", u kome će biti objavljivani potvrđeni međunarodni ugovori i sporazumi.

Tim zakonskim predlogom, prema njegovim rečima, predviđeno je da se u "Službenom glasniku" objavljuju i presude Međunarodnog suda za ljudska prava koja se odnose na Srbiju, a da se ukazi i drugi akti predsednika republike, akti vlade, odnosno ministra odbrane, objavljuju u službenom, vojnom glasilu, za čije izdavanje će biti nadležno Ministarstvo odbrane.

Predloženim zakonom o izmenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma predviđeno je da se pripadnici nacionalnih manjina, čiji broj, prema poslednjem popisu, dostiže najmanje dva odsto u ukupnom broju stanovništva, mogu obratiti republičkim organima na svom jeziku, a imaju pravo i da dobiju odgovor na svom jeziku.

Predloženo je i da lokalna samouprava u ravnopravnu službenu upotrebu uvede jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko njeni pripadnici dostižu 15 odsto stanovništva u lokalnoj sredini.

Parlamentarci su drugu sednicu prolećnog zasedanja, koja je sa 94 tačke dnevnog reda najobimnija od konstituisanja aktuelnog saziva parlamenta, počeli 30. marta, a u njenom dosadašnjem toku u načelu su razmotrili 21 zakonski predlog.

Poslanička pitanja predstavnicima vlasti

Na početku rada, zamenik šefa poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević zatražio je objašnjenje rukovodstva parlamenta zašto nije dobio odgovor na pitanje koje je već postavio ministarki finansija Diani Dragutinović o sredstvima stečenim prevarnim radnjama u igrama na sreću na nekim televizijama.

Markićević je rekao da je, prema najavama Ministarstva zdravlja, vrhunac epidemije novog gripa polovina aprila, da je za vakcine protiv tog gripa potrošeno 18 miliona evra i upitao da li je tačno da na izborima u Aranđelovcu obećavaju dve do tri doze te vakcine besplatno.

Poslanik Koalicije Albanaca preševske doline Riza Halimi ukazao je na problem da policija u Medveđi odbija da upiše prebivalište deci pojedinih građana i upitao ministra policije Ivicu Dačića kako rešiti taj problem da bi građani ostvarili Ustavom i zakonom zagarantovana prava.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz ocenio je da je neprofesionalno u medijima najavljivati da je povećano obezbeđenje predsednika Srbije Borisa Tadića zbog pretnji pripadnika kriminalne grupe Darka Šarića i naveo da očekuje odgovore na pitanja koje je postavio u vezi sa tom kriminalnom grupom.

Šormaz je rekao da su braća Šarić pokupovali više od 30 preduzeća koja se bave poljoprivredom i upitao ministra poljoprivrede Sašu Dragina da li je nadležno ministarstvo dalo mišljenje kada je reč o tim konkretnih privatizacijama.

Dragan Šormaz je podsetio da Odbor za odbranu bezbednost nema predsednika jer je Dragan Todorović nedavno smenjen sa te funkcije i dodao da je parlamentarna praksa da tim odborom predsedava predstavnik opozicije.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović rekao je da još nije dobio odgovor na pitanja o organizovanom kriminalu koje je postavio, a pre svega na pitanja u slučaju kompanije Novosti i Luke Beograd.

Poslanik Srpske napredne stranke Predrag Mijatović pitao je ministra zdravlja Tomicu Milosavljeviću ko kontroliše sporovođenje zakona o dopunskom radu lekara i čija je dužnost da vodi računa o podeli radnog vremena u državnoj i privatnoj praksi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво