Evropa zajednički cilj

Beograd i Podgorica treba da prodube i prošire saradnju u oblasti ekonomije i evropskih integracija, saglasni premijer Srbije Mirko Cvetković i predsednik Crne Gore Filip Vujanović. Evrointegracija Srbije važna za ceo region, poručio Vujanović.

Premijer Srbije Mirko Cvetković i predsednik Crne Gore Filip Vujanović ocenili su da, iako ne postoji saglasnost dve države po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, Beograd i Podgorica treba da prodube i prošire saradnju u oblasti ekonomije i evropskih integracija.

Cvetković je ocenio da će današnji razgovor sa crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem doprineti jačanju bilateralnih odnosa, kao i da je pokazao da postoji veliki interes za regionalnom saradnjom.

"Konstatovali smo da, iako nema saglasnosti oko jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, moramo imati pragmatičan pristup i otvoriti teme o značaja za dve zemlje", rekao je Cvetković na konferenciji za novinare posle sastanka sa Vijanovićem.

Premijer Srbije je naglasio da su okosnica današnjih razgovora bile dve teme - ekonomska saradnja i evropske integracije.

Ocenjeno je da su evropske integracije najviši cilj vlada Srbije i Crne Gore i da će dve zemlje "jedna drugoj pomagati na tom putu".

Zajednički infrastrukturni projekti

Cvetković je naglasio da postoji intenzivna ekonomska saradnja, ali da je treba produbiti kroz zajedničke infrastrukturne projekte.

"Dogovorili smo se da krenemo u izradu studije koja će pokazati opravdanost rekonstrukcije pruge Beograd - Bar, nakon čega ćemo krenuti u obezbeđivanje sredstava i početak radova", rekao je Cvetković i dodao da je na sastanku bilo reči i o izgradnji autoputa ka Crnogorskom primorju.

Predsednik srpske vlade je podsetio da je, kada je reč o privrednoj saradnji dve zemlje, Crna Gora za Srbiju značajno tržište, četvrto po obimu izvezene robe, dok je za Crnu Goru Srbija najznačajniji spoljnotrgovinski partner.

Kako je istakao, razgovaralo se i o sporazumima koje su dve zemlje do sada potpisale, kao i o značaju rada na daljem usaglašavanju sporazuma na dvojnom državljanstvu.

Evrointegracija Srbije važna za region

Cvetković i Vujanović su izrazili očekivanje da će EU uskoro liberalizovati vizni režim za građane Srbije i Crne Gore.

"Razgovarali smo o evropskim integracijama i iskazali očekivanje da će nam EU izaći u susret, i omogućiti našim građanima da što pre bez viza putuju u Evropu", rekao je Vujanović.

"Želim Srbiji da se što pre prevaziđe prepreke koje su blokirale proces pristupanja Uniji, jer je za region jako važno da Srbija intenzivno i dinamično nastavi proces evropskih integracija", istakao je Vujanović.

Vujanović, koji će u poseti Srbiji biti do 20. maja, sastao se juče, po dolasku u Beograd, sa srpskim predsednikom Borisom Tadićem.

Ovo je prva Vujanovićeva poseta Srbiji otkako je Crna Gora u oktobru prošle godine priznala nezavisnost Kosova.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 19. maj 2009, 19:38) - anonymous [neregistrovani]

Crnogorci

Pozdrav braci Crnogorcima najboblji ste!

(utorak, 19. maj 2009, 18:12) - anonymous [neregistrovani]

evropa

Dok se srbija bavi Kosovom ,polako ali sigurno povecava se broj priznanja nezavisnosti.Zakjucak bavite se i dalje a ona ce prije vas u Nato savezu a sigurno i u EZ.Hvala

(utorak, 19. maj 2009, 17:45) - anonymous [neregistrovani]

Kosovo

danas je priznata jos od jedne derzave komora

(utorak, 19. maj 2009, 17:06) - Drago [neregistrovani]

Kosovo

Da je srece da obojica izjave da je Kosovo zajednicki cilj.

(utorak, 19. maj 2009, 16:58) - Danilo [neregistrovani]

Crnogorci

Dosli sada crnogorci da ubedjuju srbiju da udje u EU i NATO!poz.

(utorak, 19. maj 2009, 16:55) - bibe Svajcarska [neregistrovani]

evropa

zasto mi da se opterecujemo crnom gorom dali ce uci u evropu valjda je to nas cilj ... srbija da ude u evropu ok ali zasto stalno pricamo u mnozini dali se oni to jest crna gora razmisljali kada su proznali kosovo nas niko nije pitao... nasi politicari treba da se bave nasim problemima a ne komsiskim.... A oni neka gledaju njihova posla... odvojili se od nas i sta treba vise