Tadić pozvao na pomirenje

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u manastiru Tvrdoš kod Trebinja da je u ovo područje BiH došao da pošalje poruku mira i pomirenja svima koji tu žive, ali i da pruži podršku srpskom narodu i crkvi, kao i nastojanjima Vlade RS da očuva identitet srpskog naroda širom BiH.

Posle Donje Gradine, gde je prisustvovao početku obeležavanja 65 godina od proboja logoraša iz Jasenovca, predsednik Srbije Boris Tadić posetu Bosni i Hercegovini nastavio je u Ljubinju i Trebinju.

Predsednik Tadić danas je, zajedno sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom posetio manastir Tvrdoš kod Trebinja. 

Tadić je rekao da je u ovo područje BiH došao da pošalje poruku mira i pomirenja svima koji tu žive, ali i da pruži podršku srpskom narodu i crkvi, kao i nastojanjima Vlade RS da očuva identitet srpskog naroda širom BiH.

Prema rečima srpskog predsednika, manastir Tvrdoš, koji potiče iz 4. veka i više je puta rušen i obnavljan, primer je kako se u teškim uslovima opstaje na vetrometini.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije izrazio je zadovoljstvo zbog dolaska predsednika Srbije u manastir i podsetio na mnoga njegova stradanja, ali i ukazao da u njemu i danas ima života i ljudi.

To, prema njegovim rečima, pokazuje da ga Srbija nikad nije zaboravila, kao što i narod ovog kraja nije zaboravio Srbiju.

Premijer RS Milorad Dodik je takođe istakao značaj Tadićeve posete manastiru Tvrdoš, koji pokazuje trajnost i snagu srspkog naroda da očuva svoj identitet.

U manastiru Tvrdoš sa predsednikom Srbije bio i ministar vera Srbije Bogoljub Šijaković.

Oživeti ekonomsku saradnju

Namera je Beograda da i sa zapadnom Hercegovinom oživi saradnju koja nije na dovoljnom nivou, rekao je Tadić i dodao da je mnogo rađeno na investicijama iz Srbije u RS.

Jednu takvu Tadić je, kako je naglasio, posetio u Ljubinju, na putu za Trebinje, gde je bio u fabrici u koju je investirala firma iz Vojvodine.

Govoreći o značaju razvijanja ekonomije za bolji napredak ovog područja i života ljudi, Tadić je ukazao da bez ekonomije nema ni pune efikasnosti u obnavljanju manastira i kulturnog nasleđa, niti u očuvanju entiteta i kulture srpskog naroda na ovim prostorima.

On je najavio da će sutra u Mostaru otovriti privredni sajam, jer je Srbija jedan od partnera u njegovom organizovanju.

Posle posete manastiru, Tadić je prošetao centrom Trebinja i razgovarao sa građanima.

Prilikom posete muzeju "Hercegovina" Tadić rekao je da "bez kulture i identiteta nema postojanja jednog naroda".

"Impresioniran sam činjenicom da je Republika Srpska smogla snage da obezbedi sredstva za ovakav muzej, jer bez kulture i identiteta nema postojanja jednog naroda", izjavio je predsednik Srbije agenciji Tanjug.

Tadić je rekao da su toplina i dobrodošlica kojom su ga dočekali Trebinjci ostavili snažan utisak na njega.

Predsednik Srbije ranije danas avionom je stigao u Mostar, odakle je otputovao za istočnu Hercegovinu.

Tadića su na mostarskom aerodromu dočekali ambasador Srbije u BiH Grujica Spasović, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predsednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво