Jeremić u Južnoj Africi

Inauguracija predsednika Južne Afrike je bila prilika da Srbija iskaže zahvalnost toj zemlji na podršci i doslednosti u stavu da ne priznaje nezavisnot Kosova, rekao ministar Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić prisustvovao je inauguraciji novog predsednika Južne Afrike Džejkoba Zume.

Posle razgovora sa državnim vrhom Južne Afrike na čelu sa predsednikom Zumom, kao i rukovodstvom partije Afričkog nacionalnog kongresa, Jeremić je rekao da se stav Južne Afrike po pitanju Kosova neće menjati.

"Stav Južne Afrike je ključan kada je reč o broju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova na afričkom kontinentu", rekao je Jeremić.

Naveo da je ta zemlja "okosnica" diplomatske borbe Srbije na afričkom kontinentu da se mirnim, pravnim i diplomatskim sredstvima bori za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Južnoafrički parlament Džejkoba Zumu izabrao je za predsednika države, pošto je njegova partija Afričkog nacionalnog kongresa odnela pobedu na izborima.

Predsedničku kandidaturu za Zumu je podnela Vini Madikizela-Mandela, bivša supruga Nelsona Mandele, za koga je rekla da je sposoban lider.

Zuma je nekadašnji borac za slobodu. Optužbe za korupciju protiv njega odbačene su malo pre izbora koji su održani 22. aprila, osam godina pošto su podignute.

Današnjoj inauguraciji predsednika Zume prisustvovalo je više od stotinu delegacija predvođenih šefovima država i vlada i ministrima spoljnih poslova.

Dan posle inauguracije novog predsednika biće određen i sastav novog kabineta.

Novog predsednika čekaju veliki izazovi, pre svega privredna recesija koja nije zabeležena u poslednjih 17 godina, veoma prisutno siromaštvo, zločini i sida.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво