Kolumbija proterala Agima Čekua

Kolumbijske vlasti proterale su nekadašnjeg komandanta albanskih pobunjenika i premijera Kosova Agima Čekua, nakon što je Srbija toj državi uputila zahtev da ga, zbog poternice Interpola, uhapse i isporuče Beogradu.

Bivši šef Oslobodilačke vojske Kosova potvrdio je, iz Pariza gde se neočekivano obreo, da je proteran iz Kolumbije.

"Kolumbijske vlasti primile su zahtev Srbije da me uhapse i isporuče Srbiji", rekao je Čeku agenciji Rojters. "Dobio sam pisano naređenje da napustim zemlju. U Kolumbiju neću moći da uđem sledećih deset godina".

Okolnosti pod kojima je Čeku proteran iz Kolumbije nisu u potpunosti razjašnjene, jer su predstavnici kosovskog ministarstva inostranih poslova, ranije danas saopštili da je bivši komandant gerilaca bio nakratko uhapšen, pa zatim pušten na slobodu.

Čekuova Socijal-demokratska partija je, pak, saopštila da je Beograd pokušao da izdejstvuje hapšenje, ali i da se ništa dramatično nije desilo, pošto je njihov šef bio učesnik međunarodne konferencije o demilitarizacije gerilaca.

"On se traži zbog ratnih zločina. Istraga protiv njega je u toku i želeli bi da ga vidimo u našoj nadležnosti", rekao je portparol srpskog tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.

Srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Interpol Kolumbije obavestio srpske vlasti da se Čeku nalazi u toj zemlji, ali da prema njihovom zakonu za dela počinjena pre 2005. godine nije moguće zadržavanje i izručenje nekog stranog državljana.

Srpska poternica već je jednom, 2003. godine nakratko poterala Čekua iza rešetaka, pošto ga je slovenačka policija uhapsila na aerodromu u Ljubljani, ali je posle nekoliko sati oslobođen.

Slična situacija ponovila se godinu dana kasnije u Budimpešti, kada ga je iz nevolje izbavio tadašnji šef UNMIK-a Hari Holkeri.

JNA, Hrvatska vojska, OVK i vlada Kosova

Završio je dve godine na beogradskoj Vojnoj akademiji i školovanje nastavio na Vojnoj akademiji u Zadru. U Školi rezervnih oficira JNA bio je komandir voda od 1984. do 1990. godine, a potom je godinu dana komandovao vodom artiljeraca na Vojnoj akademiji u Zadru.

Čeku se u oktobru 1991. godine priključio se Zboru narodne garde i dobio komandu nad artiljerijskom jedinicom u Zadru, a potom je postao zamenik komandanta borbene divizije.

U februaru 1992. godine povereno mu je komandovanje Masleničkom borbenom divizijom, a potom i antitenkovskom divizijom i garnizonom u Gospiću. Kao pripadnik hrvatske vojske Čeku je od prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana odlikovan devet puta.

Početkom 1999. godine Čeku je podneo ostavku u hrvatskoj vojsci i došao na Kosovo gde je preuzeo komandu nad, u to vreme, prilično razbijenom Oslobodilačkom vojskom Kosova.

Za vojnog komandanta OVK postavljen je u maju, nakon što je smenjen sadašnji komandant novoformiranih bezbednosnih snaga Kosova Sulejman Selimija, poznat i pod ratnim nadimkom "Sultan".

Nakon demilitarizacije OVK imenovan je za komandanta Kosovskog zaštitnog korpusa, u martu 2006. godine, posle odlaska Ramuša Haradinaja u Hag i neuspelog eksperimenta sa Bajramom Kosumijem, "prekomandovan" je na mesto premijera Kosova.

Srpske vlasti optužile su Čekua još 2000. godine za seriju ratnih zločina koje je OVK počinila u vreme kada je on komandovao gerilskim formacijama, uključujući ubistvo 669 Srba i 18 nealbanaca, kao i mučenje i više od 500 otmica.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво