Desetogodišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića

Obeležena deseta godišnjica od pogibije pilota Milenka Pavlovića, koji je 1999. godine stradao u sukobu sa letelicama NATO avijacije. Valjevo i Osečinu nadletali avioni u znak sećanja na heroja Pavlovića.

Batajnica, Valjevo i selo Gornje Crniljevo obeležavaju desetu godišnjicu pogibije pilota Milenka Pavlovića (1959), koji je 1999. godine, u bombardovanju SR Jugoslavije, stradao nad Valjevom u sukobu sa letelicama NATO avijacije.

Grad Valjevo i opština Osečina danas su manifestacijom "Dan sećanja" obeležili deceniju od pogibije komandanta 204. lovačkog avijatijskog puka Vojske SRJ pukovnika Milenka Pavlovića (50) koji je poginuo u neravnopravnoj borbi sa 76 letilica NATO agresora u svom "migu" braneći nebo iznad rodnog kraja.

U 12 sati i četiri minuta pripadnici 204. avijacijske baze Vojske Srbije iz Batajnice, koja je nastavnica 204-tog lovačkog avijatijskog puka Vojske SRJ, avionima su preleteli nebo od Valjeva do Osečine u znak sećanja na svoj druga i heroja novije srpske istorije.

U prisustvo porodice, rodbine, ratnih drugova, predstavnika Vojske i policije Srbije, građana Valjeva i Osečine održane su prigodne manifestacije uz odavanje pošte i polaganje venaca i cveća.

U Domu kulture u Valjevu je izveden umetnički program pod nazivom "Plava linija života" uz učešće umetnika iz Valjeva.

I danas se čulo da je krajnje vreme da se ovom braniocu srpskog neba potshumno dodeli orden narodnog heroja a jednoj od ulica u gradu Valjevu da njegovo ime jer, kako je rečeno, Pavlović je primer stradalnika koji je dao život za svoje bližnje i ukoliko bi ga zaboravili to bi bila njegova druga smrt, što se nikako ne sme dozvoliti.

Današnjoj manifestaciji po peti put pridružio se i Saša Toković, veliki poštovalac dela heroja Pavlovića koji živi i radi u Cirihu, a koji je zajedno sa svojim sugrađanima iz Uba Mićom Ninkovićem i Zoranom Molovićem prepešačio 33 kilometra od Uba do Valjeva da bi na taj način odao poštu Milenku Pavloviću.

Minuti kao večnost

NATO avijacija je 4. maja bombardovala Valjevo, rodni kraj pilota Milenka Pavlovića. Milenko Pavlović je bio na mestu komandanta 204. elitnog lovačko avijacijskog puka.

Na aerodrom Batajnica iz Komande ratnog vazduhoplovstva , na čijem je čelu tada bio general pukovnik Spasoje Smiljanić, stigla je naredba da Mig 29 poleti ka Valjevu.

Dežurni pilot tada je bio major Dragan Vladisavljević.

Milenko Pavlović tog trenutka nalazio se na izmeštenom komandnom mestu u Staroj Pazovi.

"Poletio je u 12 časova i 35 minuta , prešao je u brišućem letu iznad Nove i Stare Pazove i tog momenta smo ga čuli i videli" reči su pukovnika Milana Milinkovića , zamenika komandanta 204. puka ( 1999).

Milinković navodi kako je bilo strašno gledati na ekranu sliku na kojoj je samo jedan cilj  koji je bio označen crvenom bojom i koji je krenuo u susret ogromnoj grupi koja je brojala više od 100 aviona.

"Gledali smo kako leti ka rodnom kraju jer je on rodom iz okoline Valjeva. Ceo taj let je trajao nekih 12 minuta ali to je bila jedna cela večnost".

Pukovnik Milenko Pavlović nikada nije proglašen za heroja. Posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom. Imao je 40 godina.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво