Dečani na poštanskim markama Kosova

Kosovska pošta izdala markice na kojima se nalazi slika manastira Visoki Dečani. Na internet prezentaciji kosovske pošte izostavljeno da je osnivač Dečana srpski kralj Stefan, po manastiru nazvan Dečanski, i da je manastir deo srpske kulturne baštine.

Od prošle sedmice manastir Visoki Dečani se nalazi na poštanskim markicama kosovske pošte, koje je izdalo Društvo filatelista Kosova.

Na internet prezentaciji kosovske pošte navodi se da je manastir arhitektonsko blago Kosova, ali ne i da je osnivač Dečana srpski kralj Stefan, po manastiru nazvan Dečanski.

Srce srpske kulture 

Manastir Visoki Dečani mnogi nazivaju istorijskim srcem srpske kulture. To je prvi manastir u Metohiji i na Kosovu koji je upisan u UNESKO-ovu listu svetske kulturne baštine.

Podignut je u 14-om veku, u vreme procvata srpske srednjovekovne države, a ne u 13-om kako stoji u propratnom tekstu na internet prezentaciji pošte Kosova povodom objavljivanja serije markica Manastir Dečani.

O tome da je svetinja izuzetno delo crkvene arhitekture i zidnog slikarstva svakodnevno kazuju monasi najbrojnijeg muškog manastira Srpske pravoslavne crkve.

"Manastir Visoki Dečani je najveći i najbolje očuvani hram iz vremena Nemanjića, i po svojoj arhitekturi i umetničkim delima predstavlja možda nešto najlepše što je stvorila srpska ruka i ostavila u nasleđe generacijama", rekao je protosinđel Sava Janjić.

Ministar kulture Nebojša Bradić rekao je da markice nije izdala srpska država i da možemo da uputimo protest.

"Mi ne možemo da povlačimo markice, možemo da štampamo nove koje uvažiti realnost i neće falsifikovati stvarnost. Očekujemo da će pošte Srbije napraviti jednu seriju poštanskih markica, spomenika koji predstvljaju svetsku kulturnu baštinu Srbije", naglasio je Bradić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара