Dečani na poštanskim markama Kosova

Kosovska pošta izdala markice na kojima se nalazi slika manastira Visoki Dečani. Na internet prezentaciji kosovske pošte izostavljeno da je osnivač Dečana srpski kralj Stefan, po manastiru nazvan Dečanski, i da je manastir deo srpske kulturne baštine.

Od prošle sedmice manastir Visoki Dečani se nalazi na poštanskim markicama kosovske pošte, koje je izdalo Društvo filatelista Kosova.

Na internet prezentaciji kosovske pošte navodi se da je manastir arhitektonsko blago Kosova, ali ne i da je osnivač Dečana srpski kralj Stefan, po manastiru nazvan Dečanski.

Srce srpske kulture 

Manastir Visoki Dečani mnogi nazivaju istorijskim srcem srpske kulture. To je prvi manastir u Metohiji i na Kosovu koji je upisan u UNESKO-ovu listu svetske kulturne baštine.

Podignut je u 14-om veku, u vreme procvata srpske srednjovekovne države, a ne u 13-om kako stoji u propratnom tekstu na internet prezentaciji pošte Kosova povodom objavljivanja serije markica Manastir Dečani.

O tome da je svetinja izuzetno delo crkvene arhitekture i zidnog slikarstva svakodnevno kazuju monasi najbrojnijeg muškog manastira Srpske pravoslavne crkve.

"Manastir Visoki Dečani je najveći i najbolje očuvani hram iz vremena Nemanjića, i po svojoj arhitekturi i umetničkim delima predstavlja možda nešto najlepše što je stvorila srpska ruka i ostavila u nasleđe generacijama", rekao je protosinđel Sava Janjić.

Ministar kulture Nebojša Bradić rekao je da markice nije izdala srpska država i da možemo da uputimo protest.

"Mi ne možemo da povlačimo markice, možemo da štampamo nove koje uvažiti realnost i neće falsifikovati stvarnost. Očekujemo da će pošte Srbije napraviti jednu seriju poštanskih markica, spomenika koji predstvljaju svetsku kulturnu baštinu Srbije", naglasio je Bradić.

broj komentara 12 pošalji komentar
(utorak, 05. maj 2009, 12:01) - anonymous [neregistrovani]

POSTANSKA MARKICA

VISE MI NISTA NIJE JASNO,ZAR NIJE MALO CUDNO DA SE ALBANCI SETE I NAPRAVE MARKICU,A MI SRBI NE....ZATO NAM I IDE OVAKO LEPO-STRASNO I ZALOSNO

(utorak, 05. maj 2009, 01:25) - delija sever [neregistrovani]

smesno

pa i jeste kosovska bastina...
samo sto je kosovo srbija batice...
moze da vas prizna ko oce...
al kosovo ce ostati srbija zauvek...
a ono...
ako tebi i tvojoj naciji nedostaje malo istorije i vidim da si malo pogubljen ko si i sta si...
tu ti ne mogu pomoci..
ili si albanac ili srbin
tu nema mnogo pametovanja...
zalim batice al tvoja veza sa decanima je ko moja sa marsovcima...

(utorak, 05. maj 2009, 00:27) - anonymous [neregistrovani]

decani

pa naravno da ne, ali ih nije ni najmanje sramota, svet polako uvidja kakav je to narod! Jasno je njima da oni nemaju nikakve istorijske korene na Kosmetu, nikakve dokaze da Kosmet njima "pripada". Onaj prica o unistenim dzamijama, kazi koliko dzamija (bg i nis ) naspram desetina Srpskih svetinja koje tamo stoje vekovima kao nepobitni dokaz cije je Kosovo i Metohija i ko ga je izgradio i podigao. Ovim provokatorskim potezom ste ujeli za srce pravoslavno svakog Srbina i ne brinite, nece vam proci! DO VIDjENja...

(ponedeljak, 04. maj 2009, 21:59) - anonymous [neregistrovani]

Дечани на поштанским маркама Косова

vi albanci kitite se, sa tudjim perikem, da tako sada ovo nazovem, samo sto vi nista o tome decanu, niti o bilo kojem manastiru, na tlu kosova i metohije, nesta zante, niti cija je zaduzbina, niti koje te manastire izgradijo, niti nista o pravoslavlju znate! lako je uzimati tudje , sa time se pokazivati!

(ponedeljak, 04. maj 2009, 19:55) - Dejan Aleksovski [neregistrovani]

decani

Kako vas nije sramota, vi kradete srpsku istorijsku bastinu i prisvajate je, pa to je svakome jasno! Kako ocekujete da se resi problem Kosmeta, kada prisvajate za sebe ono sto je srpski narod gradio vekovima na Kosmetu?

Zar Albanci nemaju cime svojim da se pohvale nego moraju da svojataju bastinu srpskih kraljeva?

(ponedeljak, 04. maj 2009, 18:27) - anonymous [neregistrovani]

decani

nije kosovska bastina nego srbska decane nije napravilo kosovo nego srbi starosjedioci kosova

(ponedeljak, 04. maj 2009, 18:27) - anonymous [neregistrovani]

decani

Mislim da je ovo suština problema. Činjenica je da je teritorija KiM postajala i pre Srba i Albanaca ali Srbi su prvi izgradili tu teritoriju i oblikovali je u formu države i opšte naseobine. Otud prve crkve, škole, bolnice, fabrike, imanja...Prema tome jako je bitno ko je crkvu osnovao jer je ona dokaz našeg postojanja na toj teritoriji već 10 vekova. Albanci nisu imali imovinu na toj zemlji a dolazili su tako što su glavom bez obzira bežali iz Albanije od Envera Hodže. Tako da je ironično pisati da nije bitno, mnogo je bitno. Teritorija je samo privremeno u rukama Albanaca što im ne daje za pravo da svojataju Srpsku imovinu.

(ponedeljak, 04. maj 2009, 15:17) - anonymous [neregistrovani]

decani

"ko je taj manastir osnivao nije vazno" Vama nije, nama itekako jeste. Ceracemo se mi jos...

(ponedeljak, 04. maj 2009, 14:49) - anonymous [neregistrovani]

Decani

Nista cudno.Ako nam ovo vec smeta,sta ce onda tek biti kad izgrade 4 minareta oko manastira,slicno onome kako su Turci ulepsali Hagiju Sofiju?

(ponedeljak, 04. maj 2009, 14:45) - anonymous [neregistrovani]

decani

Jedna ispravka to je bastina Kosova i Metohije,to jest Srbije,a ko je osnivac itekako je vazno.Nemojte misliti da ce vam ti jeftini pokusaji proci,dirate u Sveto a to Srbin nikada na zaboravlja.Sa ovim postupkom niste ni svesni kakav ste korak nazad napravili!