Prvi susret Josipovića i Tadića

Boris Tadić i Ivo Josipović ocenili da bi vansudska nagodba mogla biti rešenje za međusobne tužbe za genocid, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Na sastanku u Opatiji, predsednici se založili za evropsko partnertstvo dve zemlje i istakli da se integritet BiH ne sme dovoditi u pitanje.

Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, založili su se za evropsko partnertstvo dve zemlje, koje bi za cilj imalo uvođenja celog regiona u EU i uspostavljanje evropskih vrednosti na prostoru Zapadnog Balkana.

Predsednici su ocenili da je moguće rešenje za međusobne tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, vansudska nagodba.

"Spremni smo da radimo na rešenju koje bi bilo kompromisno, ali koje neće da poništi načela pravde i pravednosti", rekao je predsednik Srbije.

Njegov hrvatski kolega je ukazao da tužba nije sama sebi svrha, ističući da "ukoliko se nađe mogućnost nagodbe u onim pitanjima koja su predmet tužbe, ta tužba ne bi imala smisla".

Na prvom sastanku posle inauguracije novog hrvatskog predsednika, Tadić i Josipović su razgovarali o otvorenim pitanjima između dve zemlje i razvoju dobrosusedskih odnosa.

"Cilj obe zemlje je pripadnost evropskoj familiji naroda, a to podrazumeva i uvođenje evropskih reformi i vrednosti u obe zemlje", izjavio je Tadić, posle sastanka sa Josipovićem u Opatiji.

Ističući značaj procesuiranja odgovornih za ratne zločine, predsednik Tadić je rekao da države ne smeju da budu taoci zločina pojedinaca.

"Eventualno odustajanje od međusobnih tužbi država ne znači da svi počinioci ratnih zločina ne treba da dođu pred lice pravde", istakao je Tadić.

Predsednik Josipović je rekao da na sastanku nije bilo reči o ustupanju prevoda pravne tekovine EU, ali je istakao da je uveren da će Hrvatska, kako je ranije najavila premijerka Jadranka Kosor, da ustupi Srbiji te prevode.

Dvojica predsednika razgovarala su i o situaciji u Bosni i Hercegovini, i postigli saglasnost da se integritet te države ne sme dovoditi u pitanje.

"Ne sme se dovoditi u pitanje ni Dejtonski sporazum", istakao je Tadić i dodao da u BiH treba tražiti rešenja koja garantuju zajedničku budućnost za sva tri konstitutivna naroda.

Problemi treba da se reše zauvek

Sastanak u Opatiji je prvi susret Tadića i Josipovića, od kako je hrvatski predsednik stupio na tu dužnost. Avion predsednika Srbije sleteo je na aerodrom na ostrvu Krk gde je Tadića dočekao njegov hrvatski kolega.

Josipović i Tadić su brodom Hrvatske ratne mornarice "Čista Velika" zajedno otplovili do Opatije koja je izabrana kao mesto neformalnog susreta.

Hrvatski predsednik je uoči susreta sa Tadićem istakao da je petnaest godina posle rata poboljšanje odnosa jedan od najvažnijih ciljeva njegovog predsedničkog programa, prenosi HRT.

Josipović je rekao da političari Hrvatske i Srbije moraju aktivnije da se angažuju, jer sadašnja generacija ne sme probleme prebaciti na sledeću.

"Problemi treba da se reše jednom zauvek", rekao je Josipović.

Upravo zbog činjenice da sastanak ima karakteristike neformalnog susreta izabrana je Opatija, a ne Zagreb, naveli su hrvatski mediji.

Susretu šefova država prisustvovali su i predstavnik hrvatske vlade, državni sekretar za politička pitanja u Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija Davor Božinović.

Kako je ranije najavljeno, dvojica predsednika učestvovaće u subotu na Briselskom forumu posvećenom odnosima Evrope i SAD u rešavanju glavnih svetskih pitanja.

Tadić i Josipović potvrdili su učešće na sesiji Balkan 2010., na kojoj će jedna od glavnih tema biti situacija u BiH. Sesija Balkan 2010. biće zatvorena za javnost. 

Od hrvatskog priznanja Kosova u martu 2008. godine, odnosi dve države su pogoršani, a Tadić nije došao na inauguraciju novog predsednika Hrvatske 18. februara u Zagreb zbog toga što je na tu ceremoniju bio pozvan i predsednik Kosova Fatmir Sejdiju.

Josipović je više puta istakao da želi saradnju u regionu i da je spreman da se sastane sa Tadićem.