Izrael ne menja stav o nezavisnosti Kosova

Ambasador Izraela u Beogradu Artur Kol potvrdio da Izrael neće promeniti stav o nezavisnosti Kosova i da ga neće priznati. Odnosi Srbije i Izraela na diplomatskom, političkom, ekonomskom i kulturnom planu dobri. Potrebno podstaći trgovinsku razmenu. Kol razočaran državnom politikom Srbije po pitanju Irana.

Izrael nije priznao nezavisnost Kosova i u ovom trenutku nema razloga za promenu tog stava, izjavio je ambasador Izraela u Beogradu Artur Kol, ocenivši da su odnosi između Srbije i Izraela dobri, ali da je potrebno i moguće poboljšati ih.

Ambasador Kol je rekao da je prošlo više od godinu dana od kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost i da Izrael tu nezavisnost ne priznaje. Srpski narod i vlada bi trebalo da cene poziciju Izraela, koja takođe pokazuje prijateljstvo između dve zemlje.

"Odnosi Srbije i Izraela dobri su na diplomatskom, političkom, ekonomskom i kulturnom planu, ali ima prostora za napredak", istakao je Kol u intervjuu za Tanjug.

Ambasador je podsetio da su Izrael i Srbija tek krajem devedesetih godina razmenili ambasadore, jer od 1967. godine, kada je režim Josipa Broza Tita prekinuo diplomatske kontakte, nije bilo nikakvih odnosa dve zemlje.

"Obe zemlje bi trebalo da urade više na povećanju trgovinske razmene. Kao i svi investitori i mi smo pogođeni svetskom ekonomskom krizom, međutim, izraelski investitori ne nameravaju da se povuku sa srpskog tržišta, jer veruju da Srbija predstavlja pozitivno okruženje za poslovanje u budućnosti", rekao je ambasador Kol.

Kol je govoreći o izraelskim investicijama u Srbiji, pomenuo Erport siti u Beogradu ocenivši ga kao najuspešniji građevinski projekat na Balkanu.

Izraelski investitori ostaju na srpskom tržištu 

"Izraelci ne investiraju isključivo u Beogradu, već će učestvovati i u izgradnji šoping molova u Kragujevcu, Novom Sadu i drugim gradovima u Srbiji, čime će prisustvo izraelskih firmi na srpskom tržištu postati još vidljivije", istakao je ambasador.

Govoreći o aferi "Satelit", Kol je ukazao da se predmet nalazio na međunarodnoj arbitraži, dodavši da kakva god bude konačna odluka, to ne bi trebalo da utiče na bilateralne i diplomatske odnose Srbije i Izraela.

Izraelski ambasador je, međutim, izrazio razočaranje državnom politikom Srbije po pitanju Irana, rekavši da Beograd nije osudio državu koja "ohrabruje i podržava terorizam".

"Razočarani smo činjenicom da Srbija nije pokazala stav prema Iranu koji smo očekivali, a to je da su ideologija i govor mržnje koji dolaze iz Teherana neprihvatljivi u 21. veku. Srbija je evropska država koja je i sama strahovito propatila tokom okupacije od nacističke Nemačke, a Iran je država koju danas vode radikalni ekstremisti i poriču da se holokaust desio", ocenio je ambasador Kol.

Kol je istakao da Iran otvoreno poziva na uništenje Izraela i razvija oružje i vojne kapacitete daleko veće od onih koji su mu potrebni za nacionalnu bezbednost.

Ambasador Izraela je podržao rad srpskog Tužilaštva za ratne zločine koje je pokrenulo istragu protiv nekoliko osoba koje su osumnjičene za učešće u zločinima tokom Drugog svetskog rata protiv Srba i Jevreja.

Zločini se ne smeju zaboraviti 

"Podržavamo svaki potez i cenimo aktivnosti koje su sprovedene ovde u Srbiji da se privedu pravdi nacisti i njihovi saradnici koji su imali ulogu u zločinima protiv čovečnosti i ubistvima Srba, Jevreja i Roma u ovom delu svetu. To ne može da bude zaboravljeno protekom vremena", istakao je Kol.

Ambasador Kol se zauzeo za osnivanje muzeja u Beogradu koji će podsećati na holokaust koji se u Srbiji dogodio tokom Drugog svetskog rata.

"Osnivanje muzeja bi, takođe, bio pravi način da se oda počast značajnoj ulozi koju su Jevereji imali u srpskom društvu pre Drugog svetskog rata, u kome je većina njih izubila život. On bi svakako imao i veliki edukativni značaj," naglasio je ambasador Artur Kol.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво