Novi konzulati u Crnoj Gori i Hrvatskoj

Beograd zvanično izneo nameru da u Crnoj Gori otvori tri konzulata. Planirano i otvaranje konzulata u Kninu, umesto dosadašnjeg u Rijeci.

Posle najave da će Crna Gora uskoro poslati novog ambasadora u Srbiju, Beograd je Podgorici zvanično saopštio nameru o otvaranju tri konzulata u toj zemlji. U Hrvatskoj, gde imamo konzulat u Vukovaru, Srbija planira da otvori i jedan u Kninu, s tim što bi se ukinuo onaj u Rijeci.

 

Glavni razlog otvaranja konzulata u Crnoj Gori i Hrvatskoj, pored aktivne i angažovane politike u regionu, svakako je zaštita naših sunarodnika i razvijanje ekonomske saradnje sa susedima.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Milan Roćen rekao je za RTS da se sada o tom pitanju neće oglašavati.

Skoro dve godine posle proglašenja nezavisnosti Crne Gore, prošlog marta, dobili smo ambasadu u Crnoj Gori.  Ambasada Srbije smeštena je u kući u centru Podgorice. Simbolika ili ne, tek, vlasništvo je serdara Janka Vukotića koji je, sa svojom vojskom, štitio odstupnicu srpskoj vojsci u Mojkovačkoj bici.

Ako se Crna Gora složi, u šta zvanični Beograd ne sumnja, Srbija će uskoro imati konzulate u Bijelom Polju, Nikšiću i Herceg Novom.

Bijelo Polje bi, pored te opštine, pokrivalo i Pljevlja, Mojkovac, Berane, Andrijevicu i Plav.

Konzulat u nekada najvećoj opštini bivše Jugoslavije - Nikšiću, bio bi zadužen za Šavnik, Žabljak i Plužine, a Herceg Novi za opštine Budva,Tivat i Kotor. Oni koji žive u Baru, Ulcinju, Kolašinu i Danilovgradu obraćali bi se ambasadi u Podgorici.

"S vrha crnogorske države dobili smo u poslednje vreme više signala da su spremni za novi diplomatski početak. Mi smo za njega spremni i želeli bi smo da kroz izgradnju novih institucionalnih veza s Crnom Gorom napravimo taj korak", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić. "U tom smislu i vidimo otvaranje konzulata i jedan takav proces podržavamo", naglasio je Jeremić.

Otvaranje četiri konzulata, napominju u MIP-u, ne podrazumeva i veće troškove, jer se zatvaraju jedna ambasada i dva konzulata u svetu.

"Prisustvo u Crnoj Gori i Hrvatskoj je svakako naš prioritet, pošto su regionalni odnosi jedan od spoljnopolitičkih prioriteta. U Hrvatskoj smo odlučili da zatvorimo Rijeku a otvorimo Knin, jer je povratak izbeglica prioritet i za nas i za Hrvatsku", izjavio je Vuk Jeremić.

Hrvatska u Srbiji, pored ambasade u Beogradu, ima konzulate u Subotici i Prištini. Otvaranje konzulata u dve susedne zemlje značilo bi novi počatak u diplomatskim odnosima na ovim prostorima, posle odluke Podgorice i Skoplja koji su, krajem prošle godine, u istom danu, priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво