Podrška nesvrstanih Srbiji

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić pozvao je zemlje-članice Pokreta nesvrstanih da nastave da podržavaju Srbiju u pronalaženju rešenja za južnu srpsku pokrajinu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izrazio je, u Manili, zahvalnost zemljama-članicama Pokreta nesvrstanih, od kojih ubedljiva većina nije priznala nezavisnost Kosova i pozvao ih je da ostanu pri tom stavu i podrže njene napore za pronalaženje rešenja za južnu srpsku pokrajinu putem dijaloga.

"Želim da izrazim duboku zahvalnost prema više od 80 odsto zemalja-članica Pokreta nesvrstanih koje nisu priznale separatiste na Kosovu. Vaša rešenost da poštujete suverenitet i teritorijalni integritet Srbije zavređuje iskreno poštovanje", izjavio je Jeremić u govoru na specijalnom ministarskom sastanku Nesvrstanih u filipinskoj prestonici.

Šef srpske diplomatije istakao je da je, zahvaljujući angažovanju članica Pokreta nesvrstanih, Generalna skupština Ujedinjenih nacija zatražila od Međunarodnog suda pravde (MSP) da se izjasni o pitanju legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, što je, kako je primetio, prvi takav slučaj u istoriji tog suda.

"Od ključnog značaja je da ostanete pri svom principijelnom stavu, jer će ovaj slučaj predstavljati izuzetno važan presedan", rekao je Jeremić, napomenuvši da će odluka Suda imati sveobuhvatne posledice po čitavu međunarodnu zajednicu.

Jeremić je upozorio da bi u slučaju legitimizacije jednostranog otcepljenja neke etničke manjine od zemlje-članice UN, "granice svake multietničke zemlje mogle biti ugrožene, što bi izazvalo nestabilnost u svim delovima sveta."

"Kada MSP bude doneo odluku, biće nam potrebna vaša podrška radi pronalaženja rešenja putem dijaloga koje će biti prihvatljivo svim stranama", rekao je Jeremić.

Međunarodno pravo prepreka separatistima

"Podržavajući suverenitet i teritorijalni integritet zemlje-članice UN, kao i pravično rešenje za status naše pokrajine, postignuto kroz mirovni proces, obezbedićete da međunarodno pravo i dalje bude prepreka sadašnjim i budućim separatistima, koji sanjaju da pokušaj otcepljenja Kosova postane globalno prihvatljiva norma", naglasio je ministar.

Jeremić je, takođe, naglasio da je Srbija vodeći pobornik pomirenja u jugoistočnoj Evropi.

"Imali smo hrabrosti za nacionalnu preispitivanje kako bismo se suočili sa nedelima iz prošlosti. Smatramo da je to jedini način da se prekine začarani krug nasilja i mržnje u našem delu sveta", rekao je ministar.

Jeremić je objasnio da se predsednik Srbije Boris Tadić iz tog razloga izvinio zbog zločina prethodnog režima u ratovima u bivšoj Jugoslaviji i posetio Srebrenicu na 10. godišnjicu masakra.

Jeremić je, takođe, podsetio da će Skupština Srbije uskoro razmotriti rezoluciju kojom će osuditi zločin u Srebrenici.

"Nadamo se da će nam to omogućiti potpuno pomirenje s bosanskim muslimanima", napomenuo je Jeremić.

Šef srpske diplomatije ponovio je, u Manili, predlog Srbije da u junu 2011. godine u Beogradu bude održan specijalna konferencija Pokreta nesvrstanih, povodom 50 godina od prvog, osnivačkog sastanka te organizacije, održanog, takođe, u Beogradu 1961. godine.

Srbija, direktna naslednica SFRJ - jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih, sada ima status posmatrača u toj organizaciji koja danas broji više od sto zemalja sveta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво