Tadićeva poruka mira iz Dečana

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio uskršnju poruku mira iz manastira Visoki Dečani. Bez mira ne možemo obezbediti pristojan život, bez verovanja u mir ne možemo normalno živeti, poručio Tadić. Predsednik posetio Dečane, uprkos protivljenju kosovskih vlasti. Poglavaru SPC patrijarhu Pavlu, crkvenim velikodostojnicima, sveštenstvu i svim građanima, Tadić čestitao Uskrs.

Predsednik Srbije Boris Tadić je u manastiru Visoki Dečani uputio svim pravoslavnim vernicima i svim žiteljima Kosova i Metohije, bez obzira na njihovu veroispovest, uskršnju poruku mira.

"Danas je Veliki petak. Za sve hrišćane ovo je dan tuge, ali istovremeno i dan nade, nade u uskrsnuće Hristovo, i nade za sve ljude koji pripadaju hrišćanstvu", izjavio je Tadić po dolasku u manastir.

"Moja poruka jeste poruka mira, mira za Srbe, mira za Albance, za sve ljude koji žive na Kosovu, u našoj Srbiji. Bez mira ne možemo obezbediti pristojan život, bez verovanja u mir ne možemo ni normalno živeti. Ovo je dan kada ne treba da bude gneva i kada ne treba da bude mržnje", poručio je predsednik Tadić.

Uz predsednika Tadića, manastir Visoki Dečani posetio je i ministar za KiM Goran Bogdanović.

Tadića je dočekao episkop Teodosije, iguman manastira, nakon čega se predsednik poklonio moštima svetog Stefana Dečanskog, srednjovekovnog srpskog monarha pod čijim je ktitorstvom manastir građen između 1327. i 1335. godine.

Povodom Velikog petka, predsednik Tadić i ministar Bogdanović će zajedno sa bratstvom manastira prisustvovati obredu iznošenja plaštanice.

Poseta uprkos protivljenju kosovskih vlasti

Kao i nekoliko puta do sada, kada su kosovske vlasti sprečile dolazak srpskih zvaničnika u pokrajinu, Priština je reagovala i na dolazak predsednika Tadića na Kosovo i Metohiju.

Portparol vlade Kosova Memlji Krasnići izjavio je da Vlada neće dozvoliti da na Kosovo dođe nijedan zvaničnik koji se za to ne obrati institucijama Kosova.

Oštra retorika kosovskih vlasti, naglo je splasnula posle sinoćnjeg sastanka sa specijalni izaslanikom EU Piterom Fejtom koji je "preporučio da omoguće posetu predsedniku Srbije".

Šef Euleksa Iv de Kermabon rekao je da je predsednik Srbije Boris Tadić, zahtev za dolazak u posetu Dečanima uputio specijalnom predstavniku EU u Beogradu Piteru Sorensenu, te da je, zbog bezbednosti, došao helikopterom.

Kermabon je, za mitrovičkog radija "Kontakt Plus" rekao da je Kancelarija EU u Beogradu zahtev za posetu predsednika Srbije prosledila specijalnom predstavniku na Kosovu Piteru Fejtu i kosovskim vlastima, nakon čega je Tadićeva poseta odobrena.

Manastir Visoki Dečani najveći je i najbolje očuvani srednjovekovni manastir u Srbiji, slavan, između ostalog, i po svojim freskama iz 14. veka.

Mesta koja okružuju manastir naseljena su gotovo isključivo albanskim stanovništvom, a manastir, njegovo bratstvo i ekonomiju obezbeđuju pripadnici italijanskog kontingenta Kfora.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво