Položen venac na Spomenik srpskim junacima

Predsednik Srbije Boris Tadić, drugog dana posete Rumuniji položio u Medžidiji venac na Spomenik srpskim junacima iz Prve dobrovoljačke divizije, koja je 1916. godine učestvovala u bici na Dobrudži.

Drugog dana posete Rumuniji, predsednik Srbije Boris Tadić položio je u Medžidiji, uz vojne počasti, venac na Spomenik srpskim junacima iz Prve dobrovoljačke divizije, koja je 1916. godine učestvovala u bici na Dobrudži.

Polaganju venaca je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, kao i predstavnici Lige rumunsko-srpskog prijateljstva i lokalne vlasti grada Midžidija.

Tadić je prvi srpskih šef države koji je položio venac na Spomen-kosturnici, posle kralja Aleksandra koji je učestvovao 1926. godine na otvaranju spomenika.

U teškim borbama koje su se vodile u Dobrudži od avgusta do oktobra 1916. godine, iz Prve srpske dobrovoljačke divizije od ukupno 18.868 vojnika, poginulo je više od 2.500 boraca, a preko 6.000 je ranjeno.

Spomen-kosturnica u obliku velike piramide koja simbolizuje večnost, podignuta je od venčanskog mermera.

Tadić je obišao luku Konstancu, a večeras je sa svojim domaćinom, rumunskim predsednikom Trajanom Baseskuom, prisustvovao fudbalskoj utakmici između nacionalnih timova Rumunije i Srbije u Konstanci.

Predsednik Srbije je juče doputovao u posetu Rumuniji. U razgovorima sa rumunskim kolegom Baseskuom rekao je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da nikada neće odustati od evropskih integracija, zahvalivši Rumuniji što Srbiji po pitanju Kosova i na putu ka EU pružaju podršku.

"Podrška evropskim integracijama Srbije ide i u prilog Rumuniji, jer je integracija zemalja Zapadnog Balkana od strateškog značaja", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je u vezi sa priznavanjem nezavisnosti Kosova rekao da ono može prouzrokovati nestabilnost u regionu.

Rumunski zvaničnici su još jednom potvrdili opredeljenost te države da ne prizna nelegalnu i jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Predsednik Rumunije rekao je da se Bukurešt zalaže da Srbija što pre potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, jer je "Srbija za to pripremljena".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи