Usvojen Zakon o zabrani diskriminacije

Glasovima 127 poslanika vladajuće koalicije i Liberalno demokratske partije, u skupštini Srbije usvojen Zakon o zabrani diskriminacije. Zakonom će na sveobuhvatan način biti sankcionisani svi slučajevi diskriminacije i zaštićene grupe koje mogu biti diskriminisane. Sednica završena izborom predsednika prosvetnog i Saveta NBS.

Skupština Srbije usvojila je Zakon o zabrani diskriminacije koji treba da uspostavi sveobuhvatan i integralan sistem zaštite od diskriminacije.

Za Zakon, koji je izazvao burne reakcije u javnosti i koji je bio povlačen iz skupštinske procedure na zahtev verskih zajednica, glasalo je 127 poslanika iz vladajuće koalicije i Liberalno demokratske partije.

Protiv zakona glasalo je 59 poslanika, uglavnom opozicionih stranaka, ali i poslanici iz Jedinstvene Srbije koji su deo vladajuće koalicije, kao i jedan poslanik Partije ujedinjenih penzionera.

Poslanici Srpske napredne stranke nisu učestvovali u glasanju.

Skupština je takođe, većinom glasova za predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta izabrala vanrednog profesora Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu Desanku Radunović, a za predsednika Saveta Narodne banke Srbije Dejana Šoškića, vanrednog profesora Ekonomskog fakulteta.

Izjašnjavanjem o tim predlozima, Parlament je završio drugu sednicu redovnog prolećnog zasedanja .

Burna rasprava i 446 amandmana

Poslanici Skupštine završili su sinoć, pola sata pre ponoći, raspravu o Predlogu zakona o zabrani diskriminacije kojim će na sveobuhvatan način biti sankcionisani svi slučajevi diskriminacije i zaštićene grupe koje mogu biti diskriminisane.

Tokom dvodnevne rasprave poslanici su u predviđenom vremenu koje dozvoljava poslovnik razmotrili oko 400 od ukupno 446 podnetih amandmana, a od kojih je Vlada prihvatila šest.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić je, zaključujući višednevnu raspravu, rekao je da je to jedan od reformskih zakona koji će biti donet sa razlogom.

"Svi znamo da je Srbija jaka koliko je ljudska i čovečna, a ovaj zakon tome doprinosi," rekao je ministar.

Poslanici vladajućih stranaka, osim Jedinstvene Srbije, i poslanici opozicione Liberalno demokratske partije ranije su najavili da će podržati zakon jer je on jedan od "najznačajnijih propisa koje parlament usvaja i kojim se garantuje zaštita i jednakost svih osetljivih grupa".

Tokom rasprave poslanik PUPS-a Konstantin Arsenović najavio je da neće glasati za zakon.

Opozicione stranke u raspravi su najavile su da neće podržati zakon, navodeći da je loš i neprimenljiv, a njihove kritike bile su naročito usmerene na rešenja koja se odnose na seksualnu orjentaciju, tvrdeći da se time favorizuju određene grupe u društvu na štetu većine.

Suština amandmana SRS, DSS, NS i SNS odnosila se na brisanje ili izmenu odredbi o pravu da se slobodno izražava seksualna orjentacija što je definisano članom 21.

Zakon zabranjuje diskriminaciju po bilo kom osnovu, a naročito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rođenja i veroispovesti, kao i seksualne orjentacije.

Diskriminacija je, prema zakonu, zabranjena i po osnovu političkog ili drugog uverenja, imovnog stanja, kulture, jezika, starosti i invaliditeta.

Ovaj propis predstavlja i poslednji pravni uslov za stavljanje Srbije na belu šengen listu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи