Savet bezbednosti o Kosovu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas raspravlja o stanju na Kosovu. Na dnevnom redu izveštaji šefa UN Ban Ki Muna i Euleksa. Stavove Srbije braniće predsednik Boris Tadić. Kosovski Albanci najavili da će zatražiti ukidanje UNMIK-a.

Najmoćnije telo svetske organizacije razmotriće novi, tromesečni izveštaj UNMIK-a o stanju na Kosovu, u koji će, po prvi put biti uključen i deo koji se odnosi na dosadašnji rad misije Evropske unije, Euleksa.

U izveštaju koji je krajem prošle sedmice podeljen ambasadorima petnaestočlanog tela navodi se da je rad UNMIK-a, od jednostranog proglašenja nezavisnosti prošle godine, součen sa ozbiljnim problemima, jer kosovski Albanci tu misiju "smatraju preprekom za ostvarivanje pune državnosti".

"Kosovske vlasti, pod značajnim pritiskom opozicije, poslednjih meseci su uporno ponavljali da rezolucija 1244 više nije relevantan dokument i da nemaju nikakve pravne obaveze da bi je poštovali", navodi se u Banovom izveštaju, koji je načinjen pošto njegov specijalni izaslanik Lamberto Zanijer nedeljama nije uspevao da ugovori sastanak sa zvaničnicima vlade u Prištini.

Istovremeno, kosovski ministar spoljljnih poslova Skender Hiseni najavio je da će u Njujorku zatražiti ukidanje UNMIK-a i prenošenje preostalih nadležnosti međunarodne zajednice u ruke Euleksa.

Takav zahtev Albanaca, sigurno. neće naići na dobrodošlicu bar dve stalne členice Saveta bezbednosti, Rusije i Kine, pa je teško očekivati da bi u bliskoj budućnosti moglo doći do bilo kakve izmene rezolucije 1244.

Generalni sekretar u izveštaju, koji obuhvata period od 1. novembra 2008. do 9. marta ove godine, navodi da je bezbednosna situacija na Kosovu stabilna, mada se u severnom delu Kosovske Mitrovice dogodila serija incidenata.

Ban Ki Mun je naveo da je u toku ubrzana rekonfiguracija misije UN na Kosovu i Metohiji uz, kako je naveo, konsultacije sa glavnim akterima na terenu. Očekuje se da će biti završena do početka budžetskog ciklusa 2009 -2010. godine.

Nakon toga, rekonfigurisana misija UN na Kosovu i Metohiji ostaće u veoma smanjenom obimu na području Kosovske Mitrovice i baviće se pitanjima manjina, povratkom raseljenih i slobodom kretanja i kulturnim nasleđem. 

Sprovođenje plana koji je proizašao iz razgovora sa Beogradom i konsultacija sa Prištinom zavisiće od budućih razgovora na tehničkom nivou. UNMIK je preduzeo nekoliko koraka u sprovođenju tehničkog dela sporazuma, a specijalni predstavnik UN obavio je razgovore na političkom nivou sa najvišim predstavnicima srpskih vlasti o sprovođenju plana u šest tačaka. 

Povratak izbeglica, kao i u listom svim izveštajima generalnog sekretara UN od 1999. godine do danas, ocenjen je izuzetno loše. Prema podacima UNHCR-a, samo 582 osobe koje pripadaju manjinskim zajednicama vratile su se u svoje domove.

U Aneksu izveštaja, koji je potpisao šef Euleksa-a Iv De Kermabon, navodi se da je misija EU počela da sprovodi mandat 9. decembra 2008. godine, a da će dostići puni operativni kapacitet do kraja zime.

Euleks je, navodi Ban Ki Mun, rešen da u potpunosti poštuje Rezoluciju 1244 i deluje u statusno neutralnim okvirima UN. "U trenutku kada postepeno dostiže pun operativni kapacitet, Euleks mora da nastavi da uzima u obzir specifične okolnosti i pitanja svih zajednica," istakao je generalni sekretar UN.

Ipak, kako generalni sekretar ukazuje, institucije kosovskih Srba na severu Pokrajine nespremne su da sarađuju sa Euleksom po pitanju carina, a lideri kosovskih Srba i Beograd i dalje se protive saradnji sa kancelarijom Međunarodnog civilnog predstavnika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво