Читај ми!

Pritisak na opoziciju u Prištini da se ne protivi evropskom planu

Međunarodne diplomate upozorile su predstavnike opozicionih stranaka Albanaca u Prištini da ne koriste temu Zajednice srpskih opština za unutrašnje političke igre, već da podrže francusko-nemački plan kojim se reguliše osnivanje te organizacije, podsećajući ih da "najbliži partneri snažno stoje iza ovog predloga".

Iz ambasade Sjedinjenih Država u Prištini saopšteno je da su zabrinuti zbog stavova opozicije protiv evropskog predloga, koji je usmeno prihvaćen kao osnova za dalje razgovore sa Beogradom.

"Zabrinuti smo zbog izjava lidera i zvaničnika opozicionih partija kojima se protive predlogu EU. Ovi stavovi se ne poklapaju sa američkom podrškom predlogu", naveo je portparol američke ambasade u odgovoru prištinskim medijima.

U dvema najvećim opozicionim strankama, Demokratskoj partiji i Demokratskom savezu, ocenjeno je da evropski plan za normalizaciju odnosa sa Beogradom, prihvaćen usmeno 27. februara u Briselu, ne ide u prilog Prištini, jer se ne fokusira kako navode "na međusobno priznanje, već na formiranje ZSO".

Iz DSK-a su istakli da se radi o "najvećem propustu i istorijskoj greški u procesu dijaloga".

"Sjedinjene Države su više puta jasno stavljale do znanja da podržavamo dijalog koji vodi EU. Posebno, u potpunosti podržavamo predlog EU za normalizaciju odnosa. Naši zajednički napori da unapredimo ovaj predlog uključili su konsultacije sa opozicionim strankama Kosova", navodi se u reagovanju američke ambasade.

Podsećaju da su i američki predsednik Bajden i državni sekretar Blinken istakli snažnu podršku predlogu EU, da Priština krene napred ka regionalnoj stabilnosti i evropskim i evroatlantskim integracijama.

Uoči dolaska posrednika EU Miroslava Lajčaka u Prištinu, i novog susreta Vučića i Kurtija 18. marta u Severnoj Makedoniji, iz ambasade Nemačke u Prištini poručuju opoziciji da je besmisleno pričati o prošlosti, o temi razgovora u vezi sa Zajednicom srpskih opština.

"Postoji obaveza koja je sa prethodnih vlada preneta na ovu, odnosno sa prethodnih vlada, koju je činila današnja opozicija. Ta vlada, tada sastavljena od današnje opozicije, dobila je obaveze koje nije sprovela, a sadašnja vlada mora da se suoči sa tim nasleđem", izjavio je nemački ambasador u Prištini Jorn Rode.

Prenosi da lično, od opozicije očekuje političku odgovornost i tom prilikom želi još jednom da istakne da cela međunarodna zajednica, a posebno najbliži partneri Prištine, snažno stoje iza ovog predloga.

"Zato želim da se nadam da će se opozicija ponašati konstruktivno i da ovu superpolitičku temu neće koristiti za unutrašnje političke igre kao što se to dešavalo u prošlosti. Sada se radi o obezbeđivanju budućnosti, a ovde svako ima svoju političku odgovornost, posebno opozicija", rekao je Rode za Radio Kosovo.

Zabrinuti zbog stavova opozicije i mogućeg ometanja sprovođenja plana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, iz Pariza su pozvali šefa Demokratskog saveza Kosova Ljumira Abdidžikua, kako bi razjasnili proces dijaloga i integracioni proces u evroatlantske strukture.

"Tokom narednih dana, Abdidžiku će se sastati sa institucionalnim zvaničnicima francuske države, kako bi razgovarali o najnovijim političkim dešavanjima, dijalogu i putu integracije Kosova u evroatlantske strukture", navodi se u saopštenju.

Predsednik DSK-a Ljumir Abdidžiku nedavno je predlog sporazuma iz Brisela ocenio "opasnim", a njegovo prihvatanje "istorijskom greškom".

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво