Читај ми!

Vučić o razgovorima u Dohi, sa emirom Katara o "Er Srbiji"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Dohi sa emirom Katara šeikom Tamim bin Hamad al-Tanijem, predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar i sa predsednikom Poljske Andžejem Dudom. Imao je bilateralne susrete i sa premijerkom Bangladeša i predsednicima Maldiva i Palestine.

Aleksandar Vučić je izjavio da je imao niz bilateralnih susreta, kao i da je razgovarao sa katarskim emirom o saradnji i investicijama.

Kako je naveo, sa njim je razgovarao o skorijoj poseti Srbiji, investicijama, snabdevanju hranom, energetici, a kao posebnu temu, rekao je, izdvojio je Er Srbiju.

"Ono što je najvažnije obavio sam značajan sastanak sa vladarom Katara al-Tanijem i to je prvi bilateralni sastanak koji je on imao sa nekim ovde. Viđali smo se na skupovima, ali to je bilo u prolazu", rekao je Vučić.

Istakao je da su teme razgovora bile i skora uzvratna poseta, snabdevanje hranom, energetika.

Naveo je da Srbija i na planu građevinskih investicija ima puno lokacija u više regiona koje može da ponudi i da je reč o velikim investicijama za koje postoji interesovanje katarske strane, a kao polje saradnje naveo je i investicije u navodnjavanje. 

Ranije je na Instagram nalogu buducnostsrbijeav naveo da ga očekuje uspešan dan u Kataru.

"Već sam imao korisne razgovore sa predsednicom Slovenije i predsednikom Poljske @president_pl. Nadam se veoma dobrim razgovorima sa emirom Države Katar šeikom Tamimom bin Hamad al-Tanijem, ali i predsednicima i premijerima mnogih afričkih i azijskih zemalja", naveo je Vučić.

Vučić se sastao i sa predsednikom Maldiva Ibrahimom Mohamedom Solihom, kojeg je detaljnije upoznao sa situacijom u regionu Zapadnog Balkana.

Naveo je da se sa predsednikom Maldiva saglasio da su "očuvanje mira i stabilnosti, kao i poštovanje međunarodnog prava, jedini pravi put za rešavanje svih izazova i otvorenih pitanja".

"Govorili smo i o ekonomskoj saradnji za koju i te kako ima prostora, a dogovorili smo i razmenu poseta na visokom i najvišem nivou", naveo je Vučić.

On je napisao i da je imao "više nego srdačan susret sa prijateljem Mahmudom Abasom, predsednikom Države Palestine", sa kojim je govorio o "aktuelnim globalnim kretanjima i pitanjima od interesa za naše zemlje".

"S posebnim zadovoljstvom pozdravio sam predsednicu Vlade Narodne Republike Bangladeš, šeiku Hasinu Vazed, izuzetno hrabru ženu koja se na svim forumima energično bori za boljitak svoje zemlje. Pozvao sam uvaženu sagovornicu da poseti Srbiju, kako bismo mogli da nastavimo dobre razgovore o potencijalima za saradnju", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije učestvuje na Konferenciji u organizaciji Ujedinjenih nacija, koja se održava danas i sutra u Kataru.

Vučić je ranije rekao da veruje da će u Kataru napraviti dobar posao za Srbiju.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво