Читај ми!

Kancelarija za KiM: Odbijen zahtev da oficir za vezu poseti Trajkovića i Adžića

Vlasti privremenih institucija u Prištini odbile su zahtev oficira za vezu Dejana Pavićevića da u zatvoru u Podujevu poseti uhapšene Srbe Slađana Trajkovića i Miljana Adžića, kako bi se uverio u uslove u kojima se nalaze i poštovanje njihovih prava, saopštila je Kancelarija za Kosovu i Metohiju.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, Dejan Pavićević je od trenutka hapšenja Adžića i Trajkovića uputio više zahteva za posetu, a poslednji put 23. februara preko pravnog zastupnika uhapšenih.

Međutim, kako ističu, postupajuće sudije zabranile su posetu Pavićeviću uz obrazloženje da je "nejasan njegov status", kao i da nisu opravdani zahtevi za posetu.

"Na ovaj način Priština je još jednom prekršila dogovore iz Brisela, ali i flagrantno uskratila prava srpskih zatvorenika Trajkovića i Adžića", navodi se u saopštenju.

Dodaju i da su posete srpskim pritvorenicima na Kosovu i Metohiji u skladu sa ingerencijama Pavićevića koje su definisane sporazumom o oficiru za vezu u Briselu, a reč je o praksi koja se godinama primenjivala.

"O ovom kršenju sporazuma i uskraćivanju prava srpskim pritvorenicima Kancelarija za Kosovo i Metohiju protestnim pismom obavestila je i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka sa jasnim insistiranjem da svojim autoritetom i funkcijom omogući poštovanje sporazuma i od Prištine zahteva da omogući posetu pritvorenicima od strane srpskog oficira za vezu", zaključuje se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju juče je misiji Euleksa na prostoru pokrajine dostavila garancije Vlade Srbije kojima se traži da se uhapšenim Miljanu Adžiću i Slađanu Trajkoviću omogući da se do okončanja postupka brane sa slobode.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара