Читај ми!

Dačić na samitu Pokreta nesvrstanih: Hvala svima koji poštuju principe međunarodnog prava

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zahvalio je danas u Bakuu, gde se održava samit Pokreta nesvrstanih zemalja, brojnim članicama pokreta koje stoje uz Srbiju i koje su dosledne principima poštovanja međunarodnog prava, ne priznajući jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u Bakuu, gde se održava Samit Pokreta nesvrstanih zemalja, u formatu Kontakt grupe, da je Srbija u potpunosti posvećena miru i dijalogu koji se, uz posredovanje Evropske unije, vodi između Beograda i Prištine.

Dačić je poručio da će Srbija, polazeći od dobro poznatog principa "pacta sunt servanda", nastaviti da insistira da prethodno postignuti i potpisani dogovori budu implementirani, kako bi proces bio kredibilan i kako bi mogao da se nastavi u dobroj veri.

"Vodimo odgovornu politiku, čineći sve da interesi Srbije, ali i regionalni mir i stabilnost budu zaštićeni", istakao je Dačić.

Rekao je da Pokret nesvrstanih zemalja uvek može i treba da računa na prijateljstvo i partnerstvo Srbije.

"Čvrsto verujemo u svet u kojem vladaju dijalog i saradnja na bazi ravnopravnosti, želja za kompromisom i težnja ka očuvanju mira", istakao je Dačić.

Ministar je dodao da ciljevi i načela UN definisani Poveljom predstavljaju oslonac u borbi za mir i bolji svet.

"Jednakost država, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, mirno rešavanje sporova i uvažavanje različitosti, bez sumnje su principi koji su danas, u uslovima krupnih promena na međunarodnom planu, još aktuelniji i potrebniji u cilju postizanja najvrednijeg cilja - mira", rekao je Dačić.

"Na pandemiju i ostala svetska pitanja jedino moguće odgovoriti solidarno"

Ministar je na samitu, koji je posvećen borbi protiv koronavirusa, rekao da je više od dve godine pandemija i dalje aktuelna, kao i da globalne promene i izazovi postaju sve kompleksniji, te je jasnije da je međudržavna i međuregionalna saradnja ključ za davanje odgovora.

Prema njegovim rečima, Srbija je duboko uverena da je ne samo na posledice pandemije, već i na ostala svetska pitanja jedino moguće odgovoriti solidarno i jedinstveno.

"Srbija smatra da Pokret nesvrstanih zemalja može da bude aktivan činilac i da na adekvatan način doprinese predlozima rešenja za postojeće svetske izazove", rekao je Dačić.

Podsetio je da su u Srbiji dostupne vakcine pet različitih prozivođača, kao i da naša zemlja u teškim trenucima nije zaboravila ni na svoje susede, ali i tradicionalne prijatelje iz Azije i Afrike kojima je nesebično donirala osnovnu medicinsku opremu i vakcine.

Pozdravio je napore Azerbejdžana, kao predsedavajućeg Pokreta, na uspostavljanju posebnog fonda za donacije najranjivijim grupama zemalja u Africi, ali i ostrvskim državama u razvoju.

"Srbija je spremna da doprinese daljem unapređenju međunarodne saradnje", poručio je ministar spoljnih poslova Srbije.

U Bakuu se danas održava Samit Pokreta nesvrstanih zemalja, u formatu Kontakt grupe, a Dačić je u ime Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića zahvalio Azerbejdžanu na organizaciji sastanka.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво