Читај ми!

Vučić posle dijaloga u Briselu: Težak sastanak, insistirao sam na ZSO, dogovoreno je da nastavimo da razgovaramo

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu da je sastanak bio težak, da je insistirao na formiranju ZSO i da je dogovoreno da se razgovori nastave. Napomenuo je da danas nisu govorili o evropskom predlogu za KiM, nego o implementaciji nečega iz prošlosti.

Aleksandar Vučić je u obraćanju novinarima posle nove runde dijaloga sa Prištinom u Briselu, izjavio da je sastanak bio težak, da će ih biti još u narednom periodu.

Do 18. marta bi, kaže, trebalo da se vide na teritoriji Severne Makedonije, kada će Borelj biti u poseti regionu, a do tada bi trebalo da se razgovara sa Miroslavom Lajčakom o stvarima za implementaciju.

"Nadam se da je moguće da postignemo neke kompromise, ali se plašim da možemo da ostanemo zaglavljeni u nečemu što je davno potpisano", istakao je Vučić.

"Od svih velikih priča, ništa posebno, dobro je da smo razgovarali, verujem da ćemo moći da prevaziđemo unilateralne poteze, nadam se da ćemo moći da radimo na implementaciji postojećih dogovora", poručio je predsednik.

Napomenuo je da danas nisu govorili o evropskom predlogu za KiM, nego o implementaciji nečega iz prošlosti. "Danas nismo govorili o predlogu, nego o implementaciji nečega iz prošlosti i na osnovu tog predloga Evropske unije moramo da napravimo plan za implementaciju toga. To je bila glavna tema današnjeg razgovora", objasnio je Vučić.

"Kurti je došao sa idejom da se potpisuje nešto, a o tome nije ni razgovarano. Ja čekam da vidim implementacioni plan, koji se tiče prethodno postignutih obaveza. Što se tiče mape puta, na njoj mora da se radi. To upravo jeste implementacija. Na početku te mape puta mora da bude ono što neko ne želi da ispuni - ZSO", rekao je Vučić novinarima.

Predsednik je ponovio da će se razgovori nastaviti, ali da je formiranje Zajednice srpskih opština prioritet.

"Dogovoreno je da nastavimo da razgovaramo. Kada dogovorite ZSO, onda idete dalje, ZSO je na prvom mestu", poručio je predsednik.

Izveštaj sa sastanka na zasedanju Evropskog saveta 23. i 24 marta

Predsednik je naglasio da postoje 22 potpisana principa, koji su od presudnog značaja za srpski narod.

"Ako to neko ne razume, onda ne razume realnost. Ako bi nekome palo na pamet da ukine platni promet između Beograda i Prištine, pitam kako ćemo isplatiti plate lekarima, profesorima, učiteljima", upitao je Vučić.

U okviru tih potpisanih principa o ZSO postoji funkcija koja se tiče zdravstva, školstva, prostornog planiranja, detaljnih urbanistički planovi, podsetio je predsednik. 

"Zato sam upravo pažljivo slušao Kurtija, razumeo sam zašto je to za njega neprihvaljivo, ali to su obaveze koje moraju da budu ispunjene i verujem da će biti ispunjene u narednom periodu. Ne zaboravite da je Evropski savet 23. ili 24, i oni žele da imaju izveštaj do tada da li je smo mi bilo šta postigli, i onda će se u skladu sa time odnositi prema našim evropskim integracijama", rekao je Vučić.

Upitan da li je Zajednica srpskih opština deo mape puta pregovora, Vučić je istakao da još uvek nemamo mapu puta.

"Nemamo je. Mi moramo da sedimo i radimo na mapi puta. Kako smo krenuli da radimo, tog sekunda smo stali na tom pitanju. Sve vreme se pričamo o implementaciji, pa da vidimo šta ko hoće i kako hoće da implementira", rekao je predsednik.

Na pitanje da li su razgovarali o priznavanju dokumenata, Vučić je rekao da sada nisu o tome razgovarali.

"Ali ja sam spreman da inače o tome razgovaram čim se završi ZSO i nemam problem da o tome razgovaram kada su u pitanju regionalna predstavaljanja, pitanja dokumenata o kojima smo već razgovarali, sada imamo mnogo manje problema nego ranije i neka druga pitanja koja su od značaja za sve ljude", istakao je Vučić.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво