Skupština izglasala više zakona, dva se odnose na modernizaciju pruge Beograd–Niš

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su više zakona i međudržavnih sporazuma, između ostalog dva zakona koja se odnose na modernizaciju pruge Beograd–Niš.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić objasnio je u načelnoj raspravi da je reč o finansijskom ugovoru železničkog koridora 10 u okviru sporazuma "globalna kapija" između Srbije i Evropske investicione banke i Zakonu o potvrđivanju ugovora o zajmu železničkog koridora 10 koji se odnosi na deonice od Beograda do Niša.

Naveo je da je izgradnja brze pruge između Beograda i Niša nastavak izgradnje pruge između Beograda i Novog Sada, koja je završena i pruge koja se trenutno radi između Novog Sada i Subotice.

"Putovanje između Beograda i Niša u proseku traje oko šest sati vozom, a kada bude izgrađena putovanje će trajati tačno sto minuta", naveo je Vesić.

Kako je rekao, procenjena vrednost izgradnje pruge između Beograda i Niša je dve milijarde i 775 miliona evra i najavio da će narednih nedelja sa Evropskom unijom biti potpisan grant kojim EU daje bespovratna sredstva za izgradnju pruge u iznosu od 598 miliona evra.

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, ali i Odluku o upotrebi Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama van granica zemlje.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je u Skupštini Srbije da se Zakon o upotrebi Vojske u multinacionalnim operacijama menja i dopunjuje kako bi se omogućilo učešće u novim takvim operacijama. On je obrazlažući izmene precizirao da se radi o učešću u operacijama u vojnim misijama EU u Mozambiku, na Sinaju, kao i učešću u misijama preko borbene grupe EU HEBROK gde su pripadnici snaga više država.

Poslanici su takođe potvrdili više međudržavnih sporazuma.

Dejan Damjanović novi direktor Agencije za sprečavanje korupcije

Diplomirani pravnik Dejan Damjanović izabran je za novog direktora Agencije za sprečavanje korupcije.

Damjanović u Agenciji za sprečavanje korupcije radi od osnivanja, prvo u Odeljenju za registre, potom ma mestu načelnika Odeljenja za registre i od 2012. obavlja dužnost šefa kancelarije direktora Agencije. Bio je zamenik direktora Agencije Dragana Sikimića.

Damjanović je bio prvi na rang-listi učesnika konkursa komisije za izbor direktora, a za njega je glasalo 145 poslanika.

Skupštine Srbije izglasala je i izveštaje nezavisnih državnih organa za 2021. godinu, među kojima su Fiskalni savet Srbije, Državna revizorska institucija, Poverenik za informacije od javnog značaja, Agencija za sprečavanje korupcije, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i drugi.

Skupština bira nezavisna tela, pa samim tim razmatra i njihove izveštaje jednom godišnje.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара