Читај ми!

Nova runda pregovora Beograda i Prištine danas u Briselu – na stolu evropski predlog za KiM

U Briselu se danas održava nova runda pregovora Beograda i Prištine, u kojoj će učestvovati visoki predstavnik EU Žozep Borelj, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti. Tema sastanka je francusko-nemački, odnosno evropski predlog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou, pod pokroviteljstvom Evropske unije, nastavlja se danas u Briselu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj, uz podršku specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka, održaće odvojene sastanke sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, s početkom u 15 sati, posle čega će uslediti zajednički sastanak, najavila je pres-služba EU.

Tema sastanka je, kako je navedeno, predlog EU o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Na kraju, planirana je izjava za medije visokog predstavnika Žozepa Borelja, navodi se u saopštenju.

EU: Cilj je da obe strane jasno prihvate evropski predlog 

Borelj je izjavio da je dijalog u ključnoj fazi i da se nada da će strane biti konstruktivne i iskoristiti jedinstvenu priliku.

Cilj sastanka je da obe strane jasno prihvate evropski predlog o normalizaciji odnosa, istakao je posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak.

Uoči dijaloga, predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i premijerka Italije Đorđa Meloni uputili su pisma koja su stigla u Predsedništvo Srbije, a potom i u Prištinu.

SAD očekuju konstruktivan pristup

SAD, takođe, očekuju konstruktivan pristup Vučića i Kurtija povodom evropskog predloga, poručio je Stejt department.

Specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole je u razgovoru sa predsednikom Srbije pozdravio "kontinuiranu posvećenost Srbije konstruktivnom angažovanju" i poručio da treba da budu primenjeni i ranije potpisani sporazumi, što podrazumeva i uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

ZSO prioritet za Beograd, crvene linije poznate 

Za Beograd, prioritet je ZSO, čije formiranje Priština odbija, dok su crvene linije, kako je ranije rekao šef države – priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova i stolica u Ujedinjenim nacijama.

Srbi na KiM suštinu pregovora vide u primeni sporazuma od pre 10 godina. Očekivanja uoči nove runde dijaloga izneo je potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Priština o predlogu: Dobra osnova za dalje razgovore 

Svoj stav o evropskom predlogu za KiM ponovila je i Priština.

Tamošnja vlada je, posle razgovora Dereka Šolea i Aljbina Kurtija, saopštila da je plan dobra osnova za dalje razgovore ka normalizaciji odnosa.

Šta sadrži evropski plan 

Francusko-nemački, odnosno evropski predlog, novi je pregovarački okvir u kome Beograd i Priština treba da nađu rešenje kosmetskog pitanja, saopštio je ranije predsednik Vučić i potvrdio da se u njemu od Beograda zahteva da prihvati članstvo Prištine u Ujedinjenim nacijama.

Plan, sa kojim javnost nije do kraja upoznata, sadrži 10 tačaka.

Najteži deo je tačka 4, u kojoj se navodi da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji", naveo je Vučić na sednici Narodne skupštine na kojoj se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, ali je poručio da on nije za Prištinu u UN i da nikada neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Poslednji put, Vučić i Kurti sastali su se u Briselu u novembru. Od tada traju pripreme za novi sastanak u okviru kojih su evropski i američki zvaničnici više puta boravili u Beogradu i Prištini.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво