Читај ми!

Poslanici nastavili rad, pred skupštinom izveštaji nezavisnih tela

Poslanici Skupštine Srbije su nastavili rad raspravom o 26 tačaka dnevnog reda, među kojima su izveštaji o radu za 2021. godinu nezavisnih državnih organa.

Pred poslanicima su izveštaji Fiskalnog saveta Srbije, Agencije za sprečavanje korupcije, Državne revizorske institucije, Zaštinika građana, Poverenika za informacije od javnog značaja, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i drugih.

Skupština Srbije bira nezavisne državne organe, pa se tako jednom godišnje pred parlamentaracima nađu njihovi izveštaji o radu. Sva ova tela postoje kako bi vršili kontrolu pravilnosti i zakonitosti rada nosilaca javnih vlasti.

Pored rasprave o izveštajima, poslanici će na sednici koja je u toku birati i direrktora Agencije za sprečavanje korupcije, a Ministarstvo pravde je na osnovu rang liste Pravosudne akademije predložilo tri kandidata.

Kandidati za direktora Agencije za sprečavanje korupcije su dosadašnji direktor Dragan Sikimić, njegov zamenik Dejan Damnjanović i Kosta Sandić koji je dugo godina radio u Komercijalnoj banci.

Poslanici treba da potvrde više međudržavnih sporazuma, kao i da usvoje zakon koji se odnosi na izgradnju pruge Beograd-Niš. 

Vesić: Ko je kralju Milanu odredio da gradi prugu Beograd-Niš? 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić odbacio je kritike opozicije, koja je tvrdila da se za prugu Beograd-Niš uzima kredit u iznosu od 2,8 milijarde evra, precizirajući da je reč o ukupnoj vrednosti pruge, a da je kredit u iznosu od 1,6 milijardi evra.

"Kredit je tačno 1,6 milijardi evra, od čega je 1,1 milijarda evra od Evropske investicione banke i oko 500 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj. EU će nam dati grant od 598 miliona evra, a ostatak oko 527 miliona evra biće finansiran iz budžeta Srbije", rekao je Vesić u Skupštini Srbije.

On je pozvao opoziciju da koristi tačne podatke o zaduženju. Prema njegovim rečima, za izgradnju pruge između Beograda i Niša koja će omogućiti da građani za 100 minuta stižu od jednog do drugog mesta raspisuje se tender po procedurama Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Na pitanje opozicije ko određuje koje su pruge važne, Vesić je upitao ko je kralju Milanu odredio da gradi prugu između Beograda i Niša?

"Ja milsim da je ta pruga važna, nekome očigledno nije. Građanima koji žive u Nišu je važna. Imamo i drugih značajnih pruga, ali ta pruga je kičma Srbije koja spaja sever i jug", napomenuo je Vesić.

On je naveo i da su drugi železnički projekti rađeni u skladu sa tenderskom procedurom.

"Kada pričamo o drugim železničkim projektima kao što je Stalać-Đunis, takođe je rađen po tenderskoj proceduri. Kada pričamo o deonici Niš-Dimitrovgrad, takođe je rađen po tenderskoj procedurei i tu je EU dala grant od 110 miliona evra, 134 miliona evra je kredit Evropske banke za obnovu i razvoj, a ostatak 20 miliona evra trebalo je da se obezbedi iz budžeta Srbije", rekao je Vesić.

On je istakao da je, kada je reč o tom projektu, bilo nedopustivo kašnjenje od 2018. godine vezano za pripremu tenderske dokumentacije.

"Zato će neko u Železnici ko je kriv da odgovara, jer ja zaista mislim da je novac trebalo ranije da se potroši. Zato sam ubrzao procedure u vezi sa rekontrukcijom pruge Niš- Dimitrovgrad jer je u međuvremenu završen tender. Ove godine počinje rekonstrukcija pruge", rekao je Vesić.

Vesić je naglasio da u periodu od 1976. do 2012. godine nije izgarđen nijedan centimetar nove pruge, dodajući da je između 2012. i 2022. godine izgrađeno 134,7 kilometara novih pruga.

"Između 2001. i 2012. je obnovljena samo jedna pruga od 31 km, a od 2012 do 2022. godine obnovljeno 754, 9 km pruga. U ovom trenutku se rekonstruiše ili gradi 156 km pruga, a u planu je da se u narednih 10 godina rekonsturiše 1729 km pruga. To su činjenice", podvukao je Vesić. 

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи