Читај ми!

Lajčak: Očekujem da Beograd i Priština u ponedeljak prihvate evropski plan

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da očekuje da će Beograd i Priština na sastanku u Briselu, u ponedeljak, 27. februara prihvatiti evropski plan za rešavanje kosovskog pitanja.

"Plan, koji verujem da ćemo da prihvatimo u ponedeljak, će postati obavezujući i za jednu i za drugu stranu. To nije privremeni sporazum, posle njega će se nastaviti proces sveobuhvatne normalizacije odnosa koji treba da se završi potpisivanjem sveobuhvatnog sporazuma, pre ulaska Srbije i Kosova u Evropsku uniju", rekao je Lajčak u intervjuu Tanjugu.

Miroslav Lajčak je istakao da će dokument biti dostupan javnosti kada bude prihvaćen od obe strane, odnosno i Beograda i Prištine.

Upitan da li zakazani sastanak 27. februara znači da je postignuta saglasnost i Beograda i Prištine u vezi sa finalnom verzijom francusko-nemačkog plana, Lajčak je kazao da se od septembra razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem o evropskom predlogu.

"U poslednje vreme predsednik Vučić u januaru, a premijer Kurti u februaru su rekli da prihvataju taj predlog. Znači vreme je sazrelo da organizujemo sastanak u Briselu i očekujemo od naših partnera da zvanično i javno prihvate taj predlog i da razgovaramo o njegovoj implementaciji što je cilj našeg sastanka u ponedeljak", istakao je Lajčak.

Upitan da li je u tom smislu sastanak 27. februara u Briselu presudan, odnosno po principu uzmi ili ostavi, Lajčak kaže da ne bi razgovarao o formalnostima.

"Bitno je da obe strane prihvate taj plan i formalno i javno kažu da prihvataju taj plan, a onda da razgovaramo o svim ostalim detaljima, a pre svega o ispunjavanju tog plana", rekao je Lajčak.

Od stavova će zavisiti sledeći koraci 

Ocenio je da je predstojeći sastanak u Briselu veoma značajan, jer će od stavova strana u pregovorima zavisiti sledeći koraci.

"Prihvatanje našeg predloga koji podržava 27 članica EU i SAD znači da su oni odlučili da poboljšaju svoje odnose i ubrzaju svoj evropski put. Ako bi jedna ili obe strane odbile taj predlog to bi bio negativan signal da nisu spremne da normalizuju međusobne odnose i da nisu spremne da brže krenu evropskim putem, tako da očekujemo da će plan biti prihvaćen. Svi znaju šta očekujemo od sastanka u ponedeljak. Imali smo razgovore i sa predsednikom Vučićem i sa premijerom Kurtijem u toku Minhenske bezbednosne konferencije tako da svi znamo gde se nalazimo i šta očekujemo", istakao je Lajkčak.

Dodao je da predlog koji će se naći na stolu u Briselu, u ponedeljak ima snažnu podršku EU.

"Odbijanje tog predloga bi značilo odbijanje normalizacije odnosa i odbijanje evropskog puta, na to bi reagovale SAD, međunarodna zajednica i EU i ne želim da ulazim sada u to koje bi bile negativne posledice. Mislim da je svima jasno da se ne govori 'ne' Evropskoj uniji i Americi posebno ako možemo time dobiti stabilizaciju, normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, stabilizaciju atmosfere na Balkanu i ubrzani evropski put", kazao je Lajčak.

Ocenio je da bi odbijanje predloga poslalo negativan signal u regionu i da bi otvorilo mogućnost za nove rizike od eskalacija poput onih koji su se dešavali prošle godine.

"Mislim da to ne može niko da želi i imamo predlog koji otvara drugi put, a to je put normalizacije i stabilizacije", naglasio je Lajčak.

"Predlog nije obelodanjen u ovoj fazi" 

Na pitanje šta bi se dobilo potpisivanjem predloga, Lajčak je kazao da predlog nije obelodanjen u ovoj fazi i da ne bi ulazio u detalje.

"Ono što mogu da kažem jeste da su nam detaljno poznate pozicije i jedne i druge strane i mislim da je naš predlog dobar i da u maksimalnoj mogućoj meri uzima u obzir pozicije i crvene linije i očekivanja obe strane", naveo je specijalni izaslanik.

Dodao je da je obelodanio da predlog ima 11 tačaka i naglasio da je to za sada maskimum koji može da kaže o sadržaju, jer, kako je kazao, sve drugo ne bi bilo od koristi u ovoj fazi pregovora.

"Taj dokument će biti dostupan javnosti odmah pošto bude prihvaćen i od jedne i od druge strane", naglasio je Lajčak.

Upitan da li je na vidiku dogovor o povratku Srba sa severa KiM u institucije koje su napustili, Lajčak je kazao da je EU je zabrinuta trenutnom situacijom i povlačenjem Srba iz kosovskih institucija, policije i pravosudnih institucija.

"Redovno razgovaramo sa obe strane da je potrebno da se Srbi vrate, jer taj vakuum je opasan i neprihvatljiv za ljude koji žive tamo, jer su im i policija i pravousđe potrebni. Očekujemo da Srbija ohrabruje Srbe da se vrate u institucije, a Kosovo to da omogući. Do sada nije bio postignut dovoljan napredak u tom procesu. Nije prihvatljivo da se taj bezbednosni vakum i ta privremena organizacija nastave. Zbog toga očekujem da se što pre reši pitanje povratka, jer i to stoji u Briselskom sporazumu iz 2013. Ako tražimo da se taj sporazum u potpunosti ispuni onda treba da se ispuni i to da su kosovski Srbi deo tih institucija", naveo je Lajčak.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво