Читај ми!

Žitelji Zubinog Potoka zahtevaju uklanjanje baza specijalnih jedinica policije

Žitelji Brnjaka, Banja, Gornjeg Jasenovika i Zubinog Potoka zatražili su obustavu i uklanjanje baza specijalne policije izgrađenih na teritoriji njihove opštine i prekid eksproprijacije imanja koja im pripadaju, a koja je vlada u Prištini odredila za dogradnju postojećih i nastavak gradnje novih objekata od, kako ih je nazvala, javnog interesa.

Ovaj jedinstveni zahtev za poništenje odluke o eksproprijaciji i uklanjanje postojećih baza iznet je tokom rasprave u Zubinom Potoku, a pošto je u Prištini 2. februara vlada odobrila odluku o daljem razmatranju zahteva za eksproprijaciju nepokretnosti za realizaciju "infrastrukturnih projekata od javnog interesa".

Na nekim od pomenutih lokacija policijske baze su već izgrađene, a na drugima je gradnja počela ili se tek planira početak gradnje.

Predstavnik vladine kancelarije za eksproprijaciju Driton Murati odbijao je da tačno iznese šta planiraju da grade, već je preneo da je cilj održavanje javnih rasprava da se izbliza dobiju svi predlozi, komentari i mišljenja vlasnika imanja.

Vulović: Priština odlukama prekršila sopstvene zakone 

Predsednik Opštine Zubin Potok u ostavci Srđan Vulović poručio je predstavnicima vlade u Prištini da su odlukama prekršili sopstvene zakone i da raspravu o eksproprijaciji zakazuju više meseci nakon što su na privatnim imanjima već napravili policijske baze.

"Odluka vlade je doneta mnogo kasnije i jasno je svima da ste sve zakone prekršili. Trebalo je da dođete pre svega ovoga da pričamo, a vi ste napravili bazu, maltretirate narod, a cilj vam je da nas proterate što, na vašu žalost, nećete uspeti jer mi ćemo ovde ostati", rekao je Vulović.

Preneo je predstavnicima vlasti u Prištini da Srbima u Zubinom Potoku ne treba ničija briga za ekonomski razvoj, već zaštita. 

Advokati o odluci Prištine 

Advokat Nebojša Vlajić, jedan od pravnih zastupnika vlasnika imanja, rekao je da je žalosno da onaj ko mora da sprovodi zakon, a to su policija, tužilaštvo i sud, prvi krše zakon i daju građanima jasnu poruku da je ovo teritorija na kojoj nema zakona. 

Advokat Ljubomir Pantović ocenio je da je cilj vlade u Prištini da gradnjom policijskih baza integriše sever Kosova.

"Šta ćete da gradite i zašto javna rasprava kada su objekti već izgrađeni ili su u završnoj fazi. Gospodine Murati, vi ste spomenuli aspekt bezbednosti. Znam projekat vlade Kosova da se sever integriše u Kosovo, ali samo da vam kažem, posle ove rasprave pođite do policijske stanice Zubin Potok da vidite u kakvom stanju se nalazi taj objekat. To je jedna privatna kuća koja ne ispunjava elementarne uslove, zato uložite u taj objekat ili dajte da sagradimo novu policijsku stanicu koja će ispunjavati uslove, ali gradi se nešto što će evidentno vrlo brzo postati vojna baza", kazao je Pantović.

Advokat Srđan Mitrović rekao je da vlada može da gradi samo međugradske puteve, a ne i lokalne, jer je za to nadležna lokalna vlast.

"O kakvom javnom interesu pričamo i to je pitanje svih pitanja, postoji stanica u Zubinom Potoku, ako je potrebno poboljšati bezbednost i uslove policije, dajte da izgradimo policijsku stanicu. Ovako šta dobijamo ovime, nezadovoljan narod kao i sve ostale jer narod ovde ne želi policijsku bazu. Silom može da se uradi svašta, ali i uz zloupotrebu službe i državnih organa", rekao je Mitrović zahtevajući ukidanje odluka vlade u Prištini.

Mijačić: Urušava se i nestaje turistička ponuda opštine 

Direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj Dragiša Mijačić, koji se bavi turizmom u Zubinom Potoku, naveo je da se raspoređivanjem policije urušava i nestaje turistička ponuda ove opštine. 

Preneo je primere negativnog uticaja prisustva specijalne policije na terenu.

"Imamo ovde turistički proizvod 'Via Ferata' koji je najbolji i najveći turistički proizvod na svetu i to kažu svetski stručnjaci. Drugi turistički proizvod nam je jezero Gazivode. 'Via Dinarita' je treći turistički proizvod čija staza sada prolazi pored baze koja je napravljena u Jasenoviku. Jesenas, kada smo išli da obeležimo turističke staze, specijalci su nas jurili kao teroriste, a šta da smo imali turiste toga dana, ko bi se vratio ovde ponovo", rekao je Mijačić.

Zapitao je predstavnike vlasti šta je javni interes ovoga što rade u Zubinom Potoku, ukazujući da su celu prošlu turističku sezonu otkazali, jer ne mogu da dovedu turiste.

"Vlada u Prištini svojim odlukama vrši pravno nasilje"

Jedan od vlasnika imanja u Zubinom Potoku Marko Jakšić smatra da vlada svojim odlukama "vrši pravno nasilje, i da su na raspravu došli zbog pritiska međunarodne javnosti".

Dodao je da vlasti u Prištini ne kriju da grade baze za pripadnike specijalnih jedinica. 

"Vrlo dobro se snalazite, gospodine Murati, u situaciji gde znate da niste u pravu i gde branite neodbranjivo. Da li ste vi pružili jasan dokaz o finansijskom aspektu eksproprijacije?", rekao je Jakšić.

Žitelj sela Banje Nebojša Pantelić ukazao je da ga niko nije konsultovao za eksproprijaciju njegovog zemljišta, a kada je na terenu pitao šta tu grade, kaže prvo su ga dočekali ljudi sa puškama odgovarajući mu da Opština Zubin Potok zna šta se radi.

"Moja porodica i komšije su opredeljeni da ovde ostanu, možete da radite šta hoćete, nećete nas oterati vašim pričama o civilizaciji", kazao je Pantelić.

Kada će biti nastavak rasprave nije precizirano. Prošle nedelje rasprava je održana u opštini Leposavić za istim zahtevom: obustavljanje eksproprijacije i povlačenje specijalnih snaga policije.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи