Читај ми!

Pribićević: Dobra vest da Vašington i Moskva komuniciraju – ključno da se izbegne najgori scenario

Bivši ambasador, diplomata Ognjen Pribićević rekao je za RTS da je saznanje da su Moskva i Vašington komunicirali oko Bajdenove posete Kijevu dobra vest. To je ključno da ne dođe do najgoreg scenarija, to nam daje nadu, to je jedna od boljih vesti koje smo čuli u proteklom periodu, kaže je Pribićević.

Gde je danas rat u Ukrajini, šta možemo da očekujemo na godišnjicu, koju poruku Bajden šalje iznenadnom posetom Kijevu i kuda ide svet godinu dana posle?

Bivši ambasador, diplomata Ognjen Pribićević rekao je da je dolazak Bajdena u Ukrajinu bitan momenat, da je on obećao sve vrste pomoći i ovim činom je osnažio podršku.

"To što je došao na teren, na područje koje je zahvaćeno ratom jako znači, i odlazak u Poljsku dosta znači. Poljska je posle izlaska Britanije iz EU ključna strateška zemlja za SAD u Evropi", naglasio je Pribićević.

Napomenuo je da ne misli da se SAD mogu ljutiti na Ukrajinu, i ocenio podršku Amerike kao iskrenu. Istakao je da Ukrajina ne može da se brani i učestvuje u ratu sa Rusijom bez podrške SAD.

Govoreći o Bajdenovoj poseti, rekao je da je ona tajna jer drugačije ne može da bude.

"Predsednik SAD dolazi na teritoriju koja je u ratu. Rečeno je kao da je poseta urađena holivudski, ali ne može drugačije da bude", kaže bivši ambasador.

Pribićević je istakao da se zaboravlja koliko ljudi strada u ratu – žena, dece i vojnika i da je žalosno što umesto da su te stvari u centru pažnje, u centru pažnje je dolazak.

AP je objavio, pozivajući se na Belu kuću, da je Vašington stupio u kontakt s Moskvom pre dolaska Bajdena i sam Medvedev je to praktično potvrdio time što je rekao da je Bajden došao kad je dobio garancije Rusije.

"I tokom Hladnog rata je bila stalna komunikacija dve strane. Medvedev ne može da ne obavesti javnost o kontaktima. To je dobra vest, i to je ključno da ne dođe do najgoreg scenarija. To nam daje nadu, to je jedna od boljih vesti koje smo čuli u proteklom periodu", rekao je Pribićević.

"Obe strane daleko od pobede" 

Bivši ambasador je istakao da su i jedna i druga strana daleko od pobede – ni Rusija ni SAD ne mogu da izgube rat, mora doći do kompromisa, ali još smo daleko od toga.

"Rusija je ostvarila deo svojih ciljeva, posebno gde živi rusko stanovništvo, očekujem da će ruski predsednik Vladimir Putin danas trijumfalno govoriti o tome, ali očekujem i da će Zelenski govoriti o svojim pobedama", kaže Pribićević.

Napomenuo je da postoji politički pritisak na rusku vojsku da se napravi rezultat.

"Nije tačno da vreme radi za Rusiju. Američki izbori su takođe bitni, republikanci smatraju da se mnogo para troši za rat u Ukrajini, a malo za granicu sa Meksikom", istakao je Pribićević.

Smatra da svet ide u lošem pravcu.

"Peking za sada igra i na jednu i na drugu stranu, podržava Rusiju, a sa druge strane ne želi da prekine ekonomsku saradnju sa SAD. Saradnja Pekinga sa Zapadom je osam puta veća nego sa Rusijom. Očekujem intenzivnu diplomatsku aktivnost u trouglu Peking–Moskva–Vašington. Peking je neophodan i Americi i Rusiji", rekao je Pribićević.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво