Podrška evropskoj Srbiji

Rumunska parlamentarna delegacija, koja se nalazi u dvodnevnoj poseti našoj zemlji, ponovila je da ta država neće priznati nezavisnost Kosova.

Delegaciju koju predvodi predsednik poslaničkog doma rumunskog parlamenta,  Bogdan Olteanu primili su predsednik Srbije, predsednik i potpredsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i Božidar Đelić, kao i predsednica skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović.

Predsednik Boris Tadić u razgovoru s Bogdanom Olteanuom istakao je da ceni principijelni stav i podršku Rumunije evropskoj Srbiji.

Tadić je rekao da su se u Srbiji formirale sve demokratske institucije - parlament i vlada koje će predlagati i usvajati proevorpske zakone i ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju što će ubrzati put Srbije ka Evropskoj Uniji.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Tadić je istakao da Srbija smatra da je rekonfiguracija međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji neprihvatljiva bez odluke Saveta bezbednosti UN i da je Srbija spremna da se angažuje u dijalogu sa Ujedinjenim nacijama kako bi se došlo do zadovoljavajućeg rešenja.

Cvetković i Ćelić su izrazili očekivanje da će Srbija do 2012. godine biti deo EU i upoznali goste sa ciljevima vlade u narednom periodu.

Visoki zvaničnici vlade u Beogradu su, takođe, zahvalili rumunskoj delegaciji na stavu koji je ta država iskazala u vezi sa neprihvatanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Predsednik Poslaničkog doma Rumunije Bogdan Olteanu čestitao je, u ime delegacije, izbor nove Vlade Srbije, i poželeo da ona do kraja mandata uvede Srbiju u EU, u čemu će Rumunija pružiti podršku u evropskim institucijama

Kako se navodi, obe strane potvrdile su spremnost za nastavak i jačanje ekonomske saradnje Srbije i Rumunije.

Rumunska delegacije se, ranije danas, sastala i sa predsednicom skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović.

"Dobra razmena iskustava dva parlamenta je veoma važno za našu buduću saradnju i u tom cilju smo predložili institucionalizovanje saradnje dva parlamenta", rekao je novinarima Oltenau dodajući da bi to podrazumevalo izradu kalendara godišnjih susreta dve parlamentarne delegacije.

Slavica Đukić Dejanović je, u ime skupštine Srbije, još jednom zahvalila Rumuniji na njenom principijelnom stavu kada su u pitanju teritorijalni integritet Srbije i nepriznavanje nezavisnosti Kosova.

Predsednik rumunskog parlamenta rekao je da njegova zemlja "stoji Srbiji na raspolaganju kako bi izbegla greške" koje je Rumunija napravila na putu ka evroatlantskim integracijama.

Rumunska parlamentarna delegacija prva je strana delegacija na visokom nivou koja je došla u posetu od konstituisanja Narodne skupštine Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи