Saradnja Srbije i Turske

Šefovi diplomatija Srbije i Turske Vuk Jeremić i Ali Babadžan potpisali u Ankari Sporazum o bilateralnoj saradnji dva ministarstva. Cilj obe države odlučno unapređenje odnosa u svim oblastima.

Ministar spoljnih Turske Ali Babadžan i šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić potpisali su u Ankari Sporazum o bilateralnoj saradnji dva ministarstva.

Na konferenciji za novinare zajednički su ocenili da je cilj obe države odlučno unapređenje odnosa u svim oblastima, i pored razlika po pitanju Kosova.

Jeremić je istakao da su ključne teme razgovora sa Babadžanom bile unapređenje odnosa, kao i regionalna stabilnost na Balkanu.

"Turska je, pored Srbije, ključna zemlja koja može obezbediti trajan mir i stabilnost u regionu i vidimo je kao partnera. Odlučni smo da razvijamo odnose i na ekonomskom planu, pre svega na izgradnji naše infarstrukture", rekao je šef srpske diplomatije.

Istakao je i da je jedna od tema razgvora bila zajednički put dve zemlje ka Evropskoj uniji, kao i da je potrebno obezbediti uslove za lakše putovanje ljudi u ovom delu Evrope i potpuno ih liberalizovati.

Turski ministar inostranih poslova potvrdio je da je njegova zemlja odlučna da odnose sa Srbijom podigne na viši nivo u svim oblastima i dodao da su vizije budućnosti obe zemlje gotovo iste.

"Ovo je prva poseta jednog ministra spoljnih poslova Srbije i smatramo je istorijskom i veoma važnom, a Srbiju vidimo kao nezaobilazni faktor za stabilnost u regionu", naglasio je Babadžan.

Rekao je da je neophodno oživeti sastanke mešovite ekonomske komisije, Srpsko - turskog poslovnoh saveta, kao i da Beograd ima punu podršku Ankare na svom putu ka EU.

Povodom razlika o Kosovu, ministri su izneli gotovo identičan stav da one ne smeju biti prepreka u daljim odnosima dve zemlje.

Jeremić je rekao da je svom sagovorniku još jednom ponovio stav da Srbija želi mirno rešenje, na osnovu međunarodnog prava, koje će zadovoljiti sve strane.

Šefa srpske diplomatije kasnije u toku popodneva primio je i predsednik Turske Abdulah Gul.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво