Читај ми!

Radovi u selu Dren za danas prekinuti, Srbi ne odustaju od protesta

Žitelji sela Dren i drugih zaselaka kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Radovi su za danas obustavljeni, a meštani i dalje protestuju.

Kako javlja reporter RTS-a, više desetina pripadnika kosovske policije bilo je jutros u selu Dren kod Leposavića.

Stigli su na mesto gde su i noćas protestovali meštani vlasnici imanja na kojima su počeli pripremni radovi za izgradnju baze specijalne granične policije.

U međuvremenu su se povukli, ali je deo policijskih snaga ostao na mestu izvođenja radova.

Radovi na terenu su za danas obustavljeni, potvrđeno je RTS-u. Kako će se nastaviti narednih dana nije poznato. Meštani i dalje protestuju.

Rakić uputio protestno pismo međunarodnoj zajednici 

Predsednik Srpske liste Goran Rakić uputio je protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, kao i šefovima misija EU, Unmika, OEBS-a i komandantu Kfora.

"Predsednik Srpske liste Goran Rakić u ime srpskog naroda i vlasnika zemlje koja se otima nelegalnom eksproprijacijom vlade Aljbina Kurtija, uputio protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, kao i šefovima misija EU, Unmika, OEBS-a i komandantu Kfora", ističe se u saopštenju.

U pismu je, kako se navodi, "jasno ukazano na kršenje svih pravnih propisa kojima je regulisano pitanje eksproprijacije, te da je ovaj postupak neprihvatljiv za vlasnike nepokretnosti i srpski narod koji živi na severu Kosova i Metohije i da se ovi jednostrani potezi razumeju kao institucionalno nasilje i otimačina srpske zemlje od srpskih domaćina".

"Ujedno su u pismu svi pozvani da hitno zaustave ove nelegalne postupke i spreče dalje ugrožavanje mira, pravne i fizičke sigurnosti našeg naroda od strane režima Aljbina Kurtija", zaključuje se u saopštenju.

Odluka o eksproprijaciji doneta 16. januara

Uz prisustvo policije počeli su radovi na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je, prema odluci vlade u Prištini, izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta.

Odluku o eksproprijaciji privatnih imanja u selu Dren i Lešku, bez saglasnosti vlasnika, donela je vlada u Prištini 16. januara, a nakon 10 dana obavestila i lokalnu samoupravu sa detaljima o kojim je parcelama reč.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво