Читај ми!

Priština, diskusija o ZSO i protest protiv njenog osnivanja

U Ambasadi SAD u Prištini održana je diskusija o Zajednici opština sa srpskom većinom. S druge strane, u centru Prištine protest protiv formiranja ZSO.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer  poručio je, nakon sastanka, da je osnivanje ZSO hitna i važna stvar i dodao da su SAD jasno stavile do znanja da "ne podržavaju nijedan sporazum koji krši ustav Kosova", ili koji "ugrožava njegov suverenitet, nezavisnost i multietnički karakter".

Hovenijer je rekao da SAD očekuju da "Kosovo ispuni svoje obaveze". 

"Zahvalni smo različitim zainteresovanim stranama što su podelile stavove i stručno viđenje. Nastavljamo da se zalažemo za sprovođenje svih obaveza iz dijaloga", napisao je Hovenijer na Tviteru.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se tačno znaju ovlašćenja i nadležnosti kada je u pitanju Zajednica srpskih opština, a to je da mora da bude formirana u skladu sa Briselskim sporazumom, a ne kosovskim ustavom. 

Sastanku je prisustvovala delegacija Srpske liste i tom prilikom ponovila jasan stav, da je formiranje ZSO obaveza Prištine koja je preuzeta u formi međunarodnog sporazuma, a zatim ga ratifikovala u svom parlamentu dvotrećinskom većinom, da je to institucija potrebna radi opstanka srpskog naroda, a ne bilo čiji hir.

"Jasno je naglašeno da se formiranje Zajednice srpskih opština mora sprovesti onako kako je dogovoreno u Briselu 2013. i 2015. godine, te da je jedino Upravljački tim jedini nadležan za izradu Statuta Zajednice srpskih opština, a ne bilo ko drugi", saopštila je Srpska lista. 

U saopštenju je posebno podvučeno da Zajednica treba da ima izvršna ovlašćenja, odnosno baš onako kako je dogovoreno u Briselu i da je njeno uspostavljanje obaveza koja se ne sme izbegavati.

Skupu su prisustvovali predstavnici kabineta Vjose Osmani i Aljbina Kurtija, pojedini ministri, predstavnici opozicionih partija i civilnog društva.

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala navela je nakon sastanka da treba odbaciti svaki model ZSO koji "omogućava Srbiji da podriva suverenitet Kosova". 

Milica Andrić Rakić iz nevladinog sektora rekla je da je tokom diskusije otvoreno nekoliko tematskih celina – kako bi mogla da funkcioniše Zajednica, kako bi mogla da funkcioniše u kosovskom pravnom okviru, a u skladu sa Briselskim sporazumom i koje bi to usluge mogla da pruža.

"Nema zaključaka, bilo je jako puno različitih mišljenja, debata je bila civilizovana, bilo je poštovanja prema sagovornicima, što je u suštini najbitnije", rekla je ona i dodala da je diskusija trajala više od dva sata.

Prenela je da su predstavnici srpske zajednice imali mnogo primedbi na sprovođenje zakona i u kojoj meri se poštuju prava manjina, te da su pominjani problemi sa uvozom knjiga, uvozom lekova, sa pristupom zdravstvenim i drugim uslugama u kosovskom sistemu. 

Osmani: Sve što je od Amerikanaca – dobro je

Iako ne učestvuje lično na tom skupu, Vjosa Osmani je podržala diskusiju o formiranju ZSO koju organizuje američka ambasada.

Osmanijeva je za medije kratko izjavila da je "sve što ima veze sa Amerikom – dobro".

Aljbin Kurti nije komentarisao taj sastanak, ali je rekao da su na tom skupu predstavnici njegovog kabineta.

Kurti je, inače, tokom prošle nedelje izjavio da nije dobio poziv Amerikanaca.

U Prištini protest protiv formiranja ZSO

U međuvremenu, u centru Prištine održan je protest protiv osnivanja Zajednice opština sa srpskom većinom.

Okupilo se stotinak, kako su se predstavili, pristalica pokreta "Samoopredeljenje", kako bi iskazali stav protiv zahteva SAD i EU da ZSO bude formirana što pre.

"U ime albanskog naroda protiv Asocijacije sa srpskom većinom", pisalo je na jednom od malobrojnih transparenata koje su nosili okupljeni.

U jednom trenutku skandirali su ime Aljbina Kurtija, poručivši mu da ne formira ZSO.

Kurti uoči ovog skupa nije pozivao pristalice da se pridruže protestu.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво