Administracija Srbije spremna za približavanje EU

Administracija Srbije spremna je za nastavak procesa pridruživanja EU, smatra šef delegacije Evropske komisije Žozef Ljoveras. U jačanju i pripremi srpske administracije učestvovalo oko 50 stranih eksperata.

Administracija Srbije u potpunosti je spremna za nastavak procesa pridruživanja Evropskoj uniji, poručio šef delegacije Evropske komisije Žozef Ljoveras na predstavljanju rezultata "tvining" projekta za izgradnju institucionalnih kapaciteta u procesu evropskih integracija.

Šefica Kancelarije za evropske integracije Milica Delević rekla je, da taj program koji je započet u martu 2006. godine, predstavlja instrument EU za jačanje administracija zemalja koje žele da budu članice Unije.

"Njegova svrha je razmena iskustava zemalja članica sa onima koje su zainteresovane da postanu deo evropske porodice", rekla je Delevićeva i dodala da je program pored ostalog podrazumevao i usklađivanje zakonodavstva, lobiranje, jačanje administrativnih kapaciteta i druge pripreme.

Žozep Ljoveras je rekao da je "tvining" projekat najduži, najkompleksniji i najuspešniji program sproveden u Srbiji i da je u njegovom sprovođenju bilo uključeno 50 eksperata iz Francuske i Slovenije.

Dodao je da je koordinacija domaćih političkih aktera ključni pokretač procesa evropskih integracija i da je unutrašnja politička podrška najvažnija u njegovom sprovođenju, jer to nije pitanje spoljne politike.

"Nacionalni program evropskih integracija treba da bude katalizator koji će mobilisati energiju i konsenzus u procesu evropskih integracija", rekao je Ljoveras.

Rukovodilac projekta Andrej Engleman rekao je da su administracija Srbije i sve strukture, sada spremni da sprovedu do kraja pregovarački proces za priključivanje Srbije EU.

"Premda je nivo administrativnih kapaciteta Srbije bio visok, dosta se odmaklo i Srbija je dobro pripremljena za sledeće procese u evropskim ntegracijama", rekao je Engleman.

Za program izgradnje kapaciteta u procesu evropskih integracija u Srbiji i Crnoj Gori, Evropska unija izdvojila je 2,5 miliona evra, rečeno je novinarima.

Liberalizacija viznog režima individualan proces 

Govoreći o procesu liberalizacije viznog režima Evropske unije prema Srbiji, Ljoveras je naglasio da je to individualan proces za svaku zemlju pojedinačno i ne zavisi od ostalih zemalja regiona.

On je objasnio da će proces ispunjenja uslova za dolazak na takozvanu belu šengen listu biti ocenjivan u svakoj zemlji posebno i da će individualno biti ocenjen i napredak koji je naša zemlja ostvarila u postupku za liberalizaciju viznog režima.

Prema njegovim rečima, pitanje ispunjenja uslova neophodnih za liberalizaciju viznog režima predstavlja primer potpune saglasnosti i konsenzusa političkih stranaka i ministarstava Vlade Srbije.

"Ako isti konsenzus može da se postigne i oko drugih tema evropskih integracija, napredak će biti vidljiv", rekao je Ljoveras novinarima u Vladi Srbije.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво