Читај ми!

Evropski predlog za KiM uoči sastanaka u Beogradu i Prištini

Stav Srbije o evropskom predlogu za rešenje pitanja Kosova i Metohije je jasan - želimo nastavak dijaloga - kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Evropski zvaničnici i dalje pozivaju obe strane da prihvate plan. Bilo kojoj odluci prethodiće debata u Skupštini koja počinje 2. februara i kojoj će prisustvovati predsednik Aleksandar Vučić.

Nastavak dijaloga sa Prištinom je za Beograd jedino prihvatljivo rešenje, ponavlja šef srpske diplomatije. Neprihvatljivo u evropskom predlogu je, dodaje, članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

"To je veoma bitno zato što sam imao prilike da vidim i da čujemo ocene u Briselu da se Srbija, odnosno Vučić poneo konstruktivno i odgovorno za razliku od Prištine. Mislim da je to veoma bitno da probamo da sačuvamo naše nacionalne državne inetrese, ali i da sačuvamo Srbiju od raznih pretnji, ucena, mogućih sankcija i svega što bi moglo da ugrozi budućnost građana Srbije", rekao je Ivica Dačić.

Da je evropski predlog na stolu i da o njemu treba razmisliti, podseća ambasador Italije - države čiji je izaslanik u okviru zapadne petorke nedavno boravio u Beogradu i Prištini. 

"Važno je da svi radimo zajedno kako bi se normalizovali odnosi dve strane. Ključni element normalizacije je formiranje Zajednice srpkih opština. Verujemo da ta ideja treba da se primeni što pre", kaže Luka Gori, ambasador Italije u Srbiji.

U tu ideju ne veruje Priština. Ponavljaju - ZSO ne može biti ni preduslov ni centar dijaloga.

"Zajednica je pre svega zahtev Srbije. To nije ni zahtev srpskog naroda niti autentičan zahtev međunarodne zajednice. Zbog toga, a i zbog odluke ustavnog suda u Prištini, smatramo da ideja nije usmerena ka Srbima na Kosovu, već protiv države Kosovo", kaže Perparim Krieziu, portparol vlade u Prištini.

O formiranju Zajedince srpskih opština, kosovske stranke i civilni sektor razgovaraće poslednjeg dana januara sa američkim ambasadorom u Prištini. Dva dana kasnije, u Beogradu počinje sednica parlamenta posvećena južnoj pokrajini.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво