Читај ми!

Lajčak: Očekujemo prihvatanje plana i njegovo sprovođenje

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak izjavio je da očekuje da Beograd i Priština prihvate francusko-nemački plan i potpišu ga, dodajući da o planu sa stranama za sada razgovaraju odvojeno.

"Sa stranama vodimo odvojene razgovore i kada ih okupimo očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i sprovedu, naravno, tako da ćemo se pobrinuti da ono što bude potpisano bude i sprovedeno", rekao je Miroslav Lajčak gostujući na TV Klan u Prištini.

Naveo je da je međunarodna zajednica partner u razgovorima i da njeni predstavnici ne dolaze sa pretnjama ili ultimatumima.

"Verujem da je to zaista ozbiljna grupa i imamo najbolju nameru da zaista podignemo kvalitet odnosa Kosova i Srbije na viši nivo", dodao je Lajčak i podsetio da njihov cilj ide ka normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

Osvrćući se na izveštaje medija, koji su pre nekoliko dana objavili verziju plana, Lajčak je rekao da je "blizu, ali da nije isto".

"Da se ne igramo s tim, to je filozofija", rekao je Lajčak i nastavio da je predlog najbolji mogući.

Na pitanje kakvi će biti efekti postizanja sporazuma i šta se može očekivati ako do dogovora ne dođe ili neka strana odbije, Lajčak je odgovorio da će tada međunarodna zajednica smanjiti podršku toj strani, a povećati drugoj.

"Tada međunarodna zajednica mora da odgovori na odgovarajući način i podržaće jednu stranu više ili će smanjiti podršku drugoj strani", pojasnio je evropski izaslanik i dodao da je misija međunarodne zajednice prošlog petka bila zaista teška, te da predstavnici SAD, EU i tri zemlje ne bi dolazili u Beograd i Prištinu uzalud.

Lajčak je otkrio da predlog EU sadrži ukupno 11 tačaka, dok su verzije predloga objavljene u medijima izmišljotine i da su komentari Beograda i Prištine uzeti u obzir i uključeni u plan, ali da se filozofija predloga neće menjati.

"Ima 11 tačaka. Video sam neke tekstove koji su prezentovani u medijima, koji nisu bili tačni, izmišljeni od određenih ljudi, bilo je promena, jer sam se posle prvog iznošenja vratio u Prištinu i Beograd, razgovarali smo i tražili komentare, zatim smo pokušali da ugradimo komentare, vrlo jasno smo rekli da filozofija predloga ne mora da se menja, jer je filozofija sastavljena sa najboljim razumevanjem kako doći do normalizacije, tako da je to filozofija", objasnio je Lajčak.

Preneo je da je poslednji sastanak diplomata u regionu bio suštinski fokusiran na evropski predlog, kao način za prevazilaženje kriza i usmeren na normalizaciju.

"Najbolji način da se to nazove je predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Predstavio sam plan u septembru i onda smo prvo razgovarali sa premijerom Kurtijem , a onda sam u decembru predstavio ažurirani plan sa nekim komentarima koje smo dobili od Vlade Kosova i prošle nedelje smo imali prvu suštinsku diskusiju u vezi sa planom, kao što znate, sastanak je trajao dva i po sata i bio je široka i duga diskusija, a ambicije su da se zaustavi ciklus kriza kako bismo mogli da se fokusiramo na normalizaciju", naveo je je Lajčak.

Lajčak se večeras u Prištini na radnoj večeri sastaje i sa predstavnikom vlade u dijalogu sa Beogradom Besnikom Bisljimijem.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво