Читај ми!

Takovska 10 o Kosmetu: O čemu se može pregovarati, šta mora da se ispuni

Beograd je pod nikad većim pritiscima da prihvati nemačko-francuski plan koji još uvek nije objavljen, a oni koji su ga videli potvrđuju da sadrži neke vrlo "gorke zalogaje". Vladimir Orlić ističe da o KiM mora da se razgovara i da mora da se nastavi ozbiljna politika, kako bi se omogućio trajni mir. Snežana Paunović poručuje da se moraju sagledati činjenice i da nema nikakvog priznanja i blanko dozvola za ulazak Kosova u UN. Zoran Lutovac odbija konsultacije sa predsednikom i kaže da ZSO ima smisla samo ako je to uvod u "konsocijativni status za Srbe". Odbiti ultimatum Zapada i pitanje KiM ne rešavati dok ne prođe ukrajinska kriza, predlaže Boško Obradović.

O rešenju pitanja KiM u okviru nemačko-francuskog plana u emisiji Takovska 10 govorili su Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke, Snežana Paunović iz Socijalističke partije Srbije, Zoran Lutovac ispred Demokratske stranke i Boško Obradović iz Srpskog pokreta Dveri.

Vladimir Orlić je istakao da je o planu koji se našao pred Srbijom predsednik Aleksandar Vučić otvoreno govorio pred građanima, o tome sa čime se suočava i o, kako kaže, teškim posledicama ukoliko bismo odbili da se bavimo njime.

Napominje da će Skupština Srbije održati sednicu o Kosovu i Metohiji, podsetivši da je i pre pet meseci takva sednica održana, te da je na njoj govorio i predsednik.

Što se tiče konsultacija predsednika sa opozicionim strankama, tvrdi da njih to ne zanima.

"Suštinski ih zanima pozornica. Isto su prošli put tražili da dođe Aleksandar Vučić, a njima je bio problem da na toj sednici budu... U proseku su proveli po sat i po, dva u sali", rekao je Orlić.

Takav odnos očekuje i na predstojećoj sednici.

"Politika koju država vodi, koju predvodi Aleksandar Vučić, koju provodimo u Skupštini je politika kojoj alternative nema, sve ostalo su prazne priče", rekao je Orlić.

Napominje da je podrška većine narodnih poslanika nesporna, ali ne očekuje šire jedinstvo po pitanju KiM.

"Moja očekivanja bazirana su na tome što oni sami kažu - da je Vučić izdajnik, da nema saglasnosti i jedinstva sa njim zato što je najgori na svetu", rekao je Orlić ocenivši da opoziciju zanima jedinstvo da se bude protiv.

Snežana Paunović kaže da želi da veruje da se ovog puta neće doći u situaciju da se ovako važna tema svodi na prikupljanje političkih poena, jer će to biti loš put.

Napominje da se pred Srbijom ne nalazi francusko-nemački, već evropski predlog.

"Ono što su linije SPS-a ne razlikuje se od crvenih linija vladajuće većine i države Srbije u ovom trenutku, a to je da nema nikakvog priznanja, nema blanko dozvola za ulazak u UN i da su bezbednost ljudi koji žive na KiM, ali i raseljeni - prioritet svih prioriteta", ističe Paunović.

Razlozi protiv konsultacija

Zoran Lutovac kaže da DS neće ići na konsultacije, jer to, naglašava, nisu konsultacije o tome kako treba rešiti neki problem.

"Već bi trebalo da ostave privid u javnosti kako se predsednik konsultuje sa drugim političkim akterima da bi on prikazao da se o važnim političkim pitanjima konsultuje i sa drugima, a ustvari sve vreme vode samostalnu politiku", rekao je Lutovac dodavši da je Vučić van svojih ovlašćenja "uzurpirao politiku Vlade".

Drugi razlog za neodlazak na konsultacije sa Vučićem je, ističe, to što je predsednik dobio gotov predlog.

"Suvišno je razgovarati sa nekim ko nije učestvovao u izradi tog predloga, on nije pravi sagovornik, pravi sagovornik je onaj koji je sačinio taj predlog", rekao je Lutovac.

Boško Obradović ocenjuje da se Srbija nalazi pred novim ultimatumom uspostavljenim sa Zapada.

"Sa idejom da priznamo lažnu državu Kosovo, omogućimo ulazak u UN i da se odreknemo dela svoje teritorije", rekao je Obradović.

Dodaje da je jedini mogući odgovor odbijanje takvog predloga, za koji navodi da je suprotan našem Ustavu i Rezoluciji 1244.

"Mi smo za reintegraciju Kosova i Metohije", rekao je Obradović i dodao da je pitanje da li će vlast da podrži, kako kaže, "NATO predlog" ili da odbije i time, ističe, "ne dozvole da Kosovo postane nezavisna država uz podršku vlasti iz Beograda".

Poručuje da su prave konsultacije sednica Skupštine Srbije jer, kako kaže, narodni poslanici moraju dobiti informacije o tome šta je tačno sadržaj ovog predloga.

"Šta je problem da mi postignemo opšte narodno jedinstvo i svi zajedno glasamo protiv tog predloga. Ja sam za to nacionalno jedinstvo", rekao je Obradović.

Kritike na račun prethodnika 

Obradović je upitao zašto se samo govori o posledicama ako ne prihvatimo, a ne govori se o tome šta će se desiti ako prihvatimo taj predlog.

"Da budemo jedina zemlja na svetu koja se odrekla dela svoje teritorije, da ostavimo Srbe na KiM i ugrozimo njihovu bezbednost", rekao je Obradović, okrivivši za aktuelno stanje državnu politiku o KiM u proteklih 10 godina.

Na to je Orlić konstatovao da opozicija ne želi konsultacije zato što, kako kaže, "nisu zainteresovani ni za KiM, ni za srpski narod, ni za Srbiju".

Govoreći o situaciji u kojoj se Srbija nalazi, Orlović je kritikovao prethodnu vlast, tokom koje je došlo do pogroma i jednostranog proglašenja tzv. nezavisnosti, kao i puštanja iz zatvora Aljbina Kurtija i drugih zarobljenika.

"Za šta je kriva naša državna politika? Što smo jačali državu i naše pozicije na KiM, što smo obezbedili 10 godina mira, između ostalog i Briselski sporazum", rekao je Orlić.

Ukazao je na to da predsednik poziva na jedinstvo jer je to najbolje za državu, a da se iz parlamenta šalje pogrešna poruka jer se taj poziv odbija "sa gnušanjem".

"Umesto da pošalju poruku da cela Republika Srbija stoji na strani Srbije", rekao je Orlić.

Međutim, Lutovac kaže da je prvo pitanje oko kojeg treba da se postigne konsenzus - da imamo "normalno uređenu demokratsku državu u kojoj se zna red i poredak, vladavina prava, društvene pravde i politička odgovornost".

"Kada je Aleksandar Vučić bio u Skupštini uzeo je i govorio bez prestanka satima, optuživao sve prethodnike za sve i svašta, a onda pozvao na jedinstvo. Ovo sad izgleda otprilike ovako - on poziva uveče na jedinstvo, a ujutru Ana Brnabić radi ono što je on radio u Skupštini", rekao je Lutovac.

Obradović ocenjuje da je pred Srbiju postavljen ultimatum kojim Zapad traži ono što se nije tražilo ni od jedne države na evropskom putu - da se odrekne svoje teritorije.

"Imamo Ustav koji nas obavezuje... O čemu Vučić može da pregovara kada se zakleo da će braniti svim snagama KiM kao sastavni deo Republike Srbije", upitao je Obradović.

Poručuje da postoji i drugačija politika.

"Koja bi poništila Briselski sporazum jer je antiustavni, jer se Briselskim sporazumom država povukla sa severa KiM i dozvolila ulazak specijalih jedinica", rekao je Obradović.

Govoreći o svom predlogu rešenja, Obradović je rekao da na KiM treba vratiti državne institucije Srbije.

"Da se tema vrati u Savet bezbednosti UN i ako već američki predstavnik učestvuje u razgovorima u Briselu, zašto ne pozvati i ruskog predstavnika da onda i mi imamo nekog na našoj strani", rekao je Obradović.

O povlačenju priznanja i (ne)realnim očekivanjima

Lider dveri napominje da više od polovine država sveta i pet članica EU nije priznalo tzv. nezavisnost KiM.

"Ja čestitam aktuelnoj vlasti na jednoj stvari - a to je rad na tome da veliki broj svetskih država povuče priznanje lažne države Kosovo. A mi sada treba da prihvatimo", konstatovao je Obradović.

Paunović je istakla da je besmisleno govoriti da je vladajuća većina spremna da dozvoli ulazak Kosova u UN, a u istom trenutku hvaliti rad na povlačenju priznanja.

"Vrlo je neodgovorno govoriti i da treba da prekinemo sve razgovore, da se raspišu izbori, svesni toga da je cela Evropa ćutala kada referendum i izbori nisu mogli biti sprovedeni na prostoru KiM", rekla je Paunović i apelovala da ne treba pokušavati da se profitira na tragediji kosovskih Srba.

"Nije racionalno u ovom momentu očekivati da Srbija uz svu svoju dobru volju raspiše lokalne izbore na KiM, ne zaluđujmo narod. Ako govorimo o vraćanju 1.000 pripadnika vojnih i policijskih snaga, je l' ta odluka zavisi od Beograda ili komandanta Kfora po Rezoluciji 1244? Nemojmo da pod tepih stavljamo činjenice da bismo zaluđivali narod", rekla je Paunović.

ZSO - preduslov ili deo plana

Na pitanje da li je formiranje ZSO preduslov da se uđe u dalje razgovore, Paunović odgovara:

"Apsolutno je preduslov da se uđe u razgovor o ovom predlogu. ZSO je deo Briselskog sporazuma, čak je i Vučić odbio apriori da se ZSO prenese na nešto što bi trebalo da budu pregovori koji će se voditi i o ovom dokumentu".

"Nećemo ni o čemu razgovarati pre nego se formira ZSO kao jedna od ključnih stavki", kaže Paunović.

Orlić napominje da je sve o čemu se govori suštinski jako važno, što se odnosi i na ZSO.

"Koju imamo kao temu uopšte, kao što i KiM danas imamo kao temu - zahvaljujući Aleksandru Vučiću. ZSO jeste preduslov za bilo šta dalje", rekao je Orlić.

Podsetio je da je i bivša vlast obećavala reintegraciju, da su pregovori tada prebačeni u Brisel, kao i da je su, kako navodi, ROSU na sever ušle 2011. godine, te da je administrativna linija na Jarinju i Brnjaku postavljena u prošloj vlasti.

Lutovac odgovara da su napori da se pitanje KiM reši demokratski postojali sve do Kumanovskog sporazuma.

"Rezultat Kumanovskog sporazuma je da se više nije moglo o Kosovu odlučivati u okvirima Srbije. Od tada to pitanje prelazi na međunarodni nivo", kaže Lutovac.

Napominje da ZSO ima smisla jedino ako je to početna faza stvaranja "konsocijativnog statusa za Srbe".

"To znači da Srbi odlučuju o ključnim, vitalnim pitanjima koja se njih tiču samostalno. To ne predviđa Briselski sporazum", rekao je Lutovac.

"Kada govorimo o statusu, tj. stanju na Kosovu i položaju Srba na KiM, možemo da uspostavimo konsocijativni model bez obzira na koji će se način rešiti status", kaže Lutovac i napominje da je za to potreban "pregovarač koji ima integritet".

Za Obradovića je ključno na osnovu čega se formira ZSO.

"Da li se ZSO formira po ustavu i zakonima lažne države Kosovo, pa se borite za ljudska prava u lažnoj državi, ili se formira u državi Srbiji. Jedino što zaista može da pomogne Srbima na KiM je povratak države Srbije i njenih institucija", kaže Obradović.

Ističe da Dveri nisu za prekid pregovora, već za njihovo prebacivanje u SB UN i pita zašto se vlast distancira od Rusije.

"Ne smemo da prihvatimo i potpišemo bilo šta dok se ne završi ukrajinska kriza, nakon završetka ukrajinske krize menja se politička karta sveta... Tada ćemo moći da realizujemo naše državne interese", rekao je Obradović i upitao zašto Zapad žuri.

Orlić naglašava da se predsednik drži ustav.

"Naše pozicije čuva i crvene linije koje je pomenuo 500 puta - da čuva naše državničke interese", rekao je Orlić.

Šta dalje

Na pitanje koje bi rešenje voleli da vide, sagovornici odgovaraju:

"U ovom trenutku treba da se radi na normalizaciji paralelno dok se radi na statusu. Sve vreme nismo radili na normalizaciji odnosa, odnosa sa Albancima, samo su se dizale tenzije i podsticali sukobi", rekao je Lutovac.

"Borba a ne kapitulacija", poručuje Obradović, podsetivši da se na KiM nalazi naše najveće bogatstvo i da od njega ne smemo odustati.

"U obavezi smo da sagledamo kao odgovorni ljudi - činjenica je da su nam juče upucali čoveka na KiM", kaže Paunović ističući da SPS čvrsto ostaje na stavu da je KiM deo Srbije, ali da neće obmanjivati narod da će se sve rešiti ukoliko jedan čovek ode sa vlasti.

"Zna se šta mi treba da radimo, da razgovaramo dalje, da nastavimo svoj evropski put, odnosno sve ono što on podrazumeva, zato što bez toga života nema, nema posla, nema para, nema hleba, nema ničega", rekao je Orlić.

Poziva na naporan rad i na pronalaženje kompromisa sa Albancima koji bi omogućio trajni mir.

"Da vodimo ozbiljnu politiku kakvu vodi naša država", rekao je Orlić.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво