Struja stigla u pojedina kosovska sela

Srbi u pet kosovskopomoravskih sela dobili struju nakon dogovora koji je postigao potpredsednik albanske opštine Kosovska Kamenica Gradimir Mikić. Problem sa strujom tehničko-ekonomske prirode, a centri za socijalni rad će naći rešenje za najsiromašnije.

Kosovskopomoravska sela Ranilug, Glogovce, Tomance i Pančelo dobila su električnu energiju nakon tri dana isključenja.

Predstavnici opštine Kosovska Kamenica koji su izabrani na srpskim lokalnim izborima 11. maja prošle godine rekli su da nisu učestvovali u pregovorima i da ne znaju ništa o dogovoru sa Kosovskom elektroenergetskom korporacijom (KEK), niti o uslovima pod kojima je puštena struja.

Nebojša Simić, potpredsednik opštine Kosovska Kamenica, izabrane na srpskim lokalnim izborima 11. maja, rekao je da nije učestvovao u dogovorima sa predstavnicima KEK.

"Nije bilo nikakvih razgovora KEK-a i srpske opštine Kosovska Kamenica, ali je u svakom slučaju pozitivno to što od sinoć imamo struju", izjavio je Simić za Betu.

Potpredsednik albanske opštine Kosovska Kamenica Gradimir Mikić rekao je da je struja srpskim selima puštena pod uslovom da za račune od 1. januara 2009. godine plate paušalno po 26 evra mesečno i da u najskorije vreme počne očitavanje brojila.

"Sa predstavnicima KEK-a postigao sam dogovor da Srbi počnu da plaćaju račune, koje sam ja prvi platio dok će se dug iz prethodnih godina rešavati političkim dogovorom na mnogo višem nivou", rekao je Mikić.

Tim dogovorom "kupljeno je dan-dva" za Srbe da počnu da plaćaju račune, a KEK će tražiti da se potpišu ugovori o plaćanju, tek kada se formulišu obaveze obe strane.

Rešenje za siromašne

"Problem sa strujom nije politički već tehničko-ekonomski, a naš je cilj da struju počnu da plaćaju oni koji imaju, dok će se za siromašnije stanovništvo naći neko rešenje, možda preko centara za socijalni rad", rekao je Mikić.

U Kosovskom Pomoravlju bez struje su i dalje, više od dve nedelje, Šilovo, Gornje Kusce, Stanišor, Straža, Makreš, Nelce i Draganac.

Takođe su bez struje sela Labljane, Grnčar, Binač i Mogila.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da Vlada Srbije pokušava da obezbedi agregate za kosovske Srbe koji nemaju struju.

"Lokalni predstavnici Srba, međutim, moraju na terenu da učine mnogo više i da brinu o građanima. U četiri srpska sela u okolini Kosovske Kamenice danas je puštena struja, posle sastanka predstavnika lokalnih Srba i Kosovske elektroenergetske korporacije", naveo je Bogdanović i dodao da Beograd neće odustati od pomoći Srbima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара