Smanjenje broja vojnika u Kforu preuranjeno

Značajno smanjenje međunarodnih snaga na Kosovu preuranjeno, ocenio generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer. Sheferova izjava smatra se indirektnom kritikom odluke Španije da povuče svoje trupe iz sastava Kfora.

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer ocenio je da je značajno smanjenje međunarodnih snaga na Kosovu preuranjeno, što se smatra kao indirektna kritika jednostrane odluke Španije da povuče svoje trupe iz sastava Kfora.

De Hop Shefer smatra da bilo koja "značajna promena obima i strukture Kfora treba da se sprovede tek kada Alijansa utvrdi da su ispunjeni politički i bezbednosni uslovi, a taj momenat još nije došao" rekla je jedan od portaprola Alijanse Karmen Romero.

Jedan diplomata NATO naznačio je početkom marta da nekolicina od 26 zemalja članica Alijanse planira smanjenje svojih trupa u Kforu, u čijem sastavu je 15.450 vojnika i da bi ta tema mogla da se razmatra na sastanku ministara odbrane zemalja članica u Briselu 11. i 12.
juna.

Ne čekajući taj rok, španska ministarka odbrane Karme Čakon objavila je da će do leta da se povuku 632 španska vojnika iz međunarodnih snaga na Kosovu, preneli su španski mediji.

Španska ministarka je to saopštila prilikom posete španskom kontingentu na Kosovu.

Španski kontingent u sastavu Kfora razmešten je na zapadu Kosova pod italijanskom komandom.

Španija je jedna od pet članica EU koja nije priznala nezavisnost Kosova. Španska ministarka odbrane nije dovela u direktnu vezu povlačenje vojnika sa zvaničnim stavom Madrida o Kosovu.

Prema zvaničnim podacima NATO od 27. februara, najveći kontingenti u okviru Kfora imali su Nemačka (2.854 vojnika), Italija (2.395), Francuska (1.923), SAD (1.494), Turska (762) i Grčka (685).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво