Читај ми!

Vučić se sastao sa "velikom petorkom"; Lajčak u Prištini: Očekivali smo veće razumevanje

U Beograd stigli specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i savetnici iz Francuske, Nemačke i Italije. Tokom prepodneva "velika petorka" boravila u Prištini. Očekivali smo veće razumevanje mogućnosti koje francusko-nemački predlog nudi, rekao je Lajčak posle razgovora "velike petorke" sa Kurtijem.

Sa izaslanicima međunarodne zajednice, koji su se prethodno u Prištini sastali sa predstavnicima privremenih institucija, razgovara predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da očekuje teške razgovore.

Predsednik Vučić se sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Republike Francuske i kancelara Savezne Republike Nemačke, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom i diplomatskim savetnikom predsednika Vlade Republike Italije Frančeskom Talom u Vili "Mir".

Oko 17 časova planirane su kratke izjave, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Petočlana delegacija najuticajnijih zemalja zapada prethodno je završila sastanak sa Aljbinom Kurtijem u Prištini.

Nakon dva i po sata razgovora medijima se kratko obratio Miroslav Lajčak.

Rekao je da su jaka petočlana delegacija i njen sastav signal da su posvećeni normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i sve snage su usmerili prema toj inicijativi.

Svrha posete i sastanka sa Kurtijem je, kako je rekao Lajčak, da se razgovara o francusko-nemačkom predlogu za normalizaciju podnetom u septembru, a zatim i u decembru prošle godine.

"Još je prerano davati bilo kakvu dramatičnu izjavu, jer kao što znate mi smo usred naše misije i takođe ćemo putovati u Beograd. Ne mogu mnogo da kažem, ali mogu reći da smo očekivali veće razumevanje mogućnosti koje ovaj predlog nudi. Nadam se da ćemo doći do potpunog razumevanja i da ćemo iskoristi pun potencijal ovog predloga. Nastavićemo da radimo, a sledeći sastanak je u Beogradu", rekao je Lajčak medijima. 

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je da je sa izaslanicima EU, SAD, Nemačke, Francuske i Italije, tokom njihove posete Prištini, razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine i predlogu EU o normalizaciji odnosa. Kurti je ocenio da je evropski predlog dobra osnova za nastavak razgovora o punoj normalizaciji odnosa, za koju ponovo tvrdi da je "usredsređena na uzajamno priznanje".  

U izjavi za RTS iz Davosa predsednik Srbije je rekao da će to biti "jedan od najvažnijih razgovora koje smo imali u prethodnim godinama i koje ćemo imati".

"Vrlo, vrlo težak razgovor... Nadam se da će biti pomaka, i da će razgovori biti malo manje teški od onoga što očekujem, ali to je samo moje pusto nadanje. Što se tiče naroda na KiM, ne mislim da to njih posebno interesuje, njih interesuje kako Kosovo da bude primljeno u međunarodne organizacije, to je smisao, i kako Srbija da se odrekne Kosova", kaže Vučić.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи