Читај ми!

Reakcije na Rezoluciju Evropskog parlamenta

Rezolucija Evropskog parlamenta u kojoj se, između ostalog, navodi da Beograd mora da se uskladi sa spoljnom politikom Evropske unije je još jedan primer ogromnog licemerja, ocenio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ivica Dačić ukazuje da Evropski parlament zamera Beogradu na neusaglašenosti sa spoljnom politikom EU, a ne pominje da Priština ne želi da sprovodi Briselski sporazum koji je potpisan pod pokroviteljstvom EU.

"Zar Briselski sporazum i Zajednica srpskih opština nisu osnovni element evropske spoljne politike? Isto tako, priča se o teritorijalnom integritetu Ukrajine, a poziva se na narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije", naglasio je Dačić.

Dačić poručuje da bi EP pre "deljenja lekcija" Srbiji o neusaglašenosti sa spoljnom politikom EU trebalo da se usaglasi sa osnovnim principima međunarodnog prava o zaštiti teritorijalnog integriteta svih država na svetu "osim ako ne misli da Srbija nema pravo na međunarodno pravo".

"Jednom rečju, licemerno do krajnjih granica", zaključio je Dačić.

Miščević: Srbija ozbiljno čita Rezoluciju Evropskog parlamenta

Srbija ozbiljno čita Rezoluciju Evropskog parlamenta koju je danas usvojio Evropski parlament, izjavila je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević povodom dokumenta EP kojim je traženo da Beograd uskladi spoljnu politku sa Evropskom unijom.

Rezolucija, kako je podsetila, nije pravno obavezujuća.

"Ali je važno biti svestan stavova parlamentaraca, posebno u odnosu na prioritete koje u ovom momentu imaju EU i njene članice", navela je Miščevićeva za Tanjug.

Dodik: Kažnjavanje je znak nemoći, biram da mislim svojom glavom

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Evropski parlament ima pravo da izglasa šta god smatraju za korisno, ali to ne znači ni da je svrsishodno niti korisno.

Na pitanje da prokomentariše Rezoluciju Evropskog parlamenta, u kojoj se poziva na uvođenje sankcija predsedniku Republike Srpske i drugim visokorangiranim zvaničnicima Srpske zbog, kako je navedeno, "secesionističke retorike i postupaka u BiH, uključujući i obeležavanje praznika koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim", Dodik je istakao da se politika sankcionisanja umesto politike dijaloga i pokušaja da se razumeju drugi i drugačiji, nažalost, javlja i u Evropskom parlamentu.

Dodik je naglasio da je to uvek znak nemoći, a ne nadmoći kako se pokušavaju predstaviti kažnjavanja politički nepodobnih država ili pojedinaca.

"Zbog politike koju vodim nije stradao niko, BiH nije invalidnija nego što bi inače bila, evropski put nije doveden u pitanje, nije doveden u pitanje njen teritorijalni integritet, pa me živo zanima šta je inspirisalo evroparlamentarce da predlože jednu takvu meru", upitao je Dodik u izjavi za Srnu.

Poručio je da bira da živi slobodno i da svi u Republici Srpskoj žive slobodno.

"Biram da odlučujem slobodno i prema svojoj savesti, da poštujem sve pravne akte Republike Srpske i BiH. Ako zbog toga treba da budem kažnjen neka budem, ali bar da se jasno kaže i zna da sam kažnjen jer sam mislio svojom glavom, poštovao Ustav i rukovodio se nacionalnim interesima", poručio je Dodik.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво