Izveštaj Ban Ki Muna o Kosovu

Drastičan pad povratka raseljenih osoba zabeležen na Kosovu u 2008. godini, upozorava generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun u svom izveštaju. UNMIK radi u otežanim uslovima zbog otpora koji prema misiji UN imaju kosovski Albanci. Euleks rešen da poštuje Rezoluciju 1244, navodi se u izveštaju.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun naveo je u izveštaju za Savet bezbednosti da je u 2008. godini došlo do drastičnog pada povratka raseljenih osoba, i da su se, prema podacima UNHCR-a samo 582 osobe koje pripadaju manjinskim zajednicama vratile u svoje domove.

Izveštaj generalnog sekretara UN objavljen je na sajtu svetske organizacije, a pripremljen je za sednicu Saveta bezbednosti UN, 23. marta.

Generalni sekretar u izveštaju, koji obuhvata period od 1. novembra 2008. do 9. marta ove godine, navodi da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji stabilna, mada se u severnom delu Kosovske Mitrovice dogodila serija incidenata.

Ban Ki Mun je naveo da je u toku ubrzana rekonfiguracija misije UN na Kosovu i Metohiji uz, kako je naveo, konsultacije sa glavnim akterima na terenu. Očekuje se da će biti završena do početka budžetskog ciklusa 2009 -2010. godine.

Nakon toga, rekonfigurisana misija UN na Kosovu i Metohiji ostaće u veoma smanjenom obimu na području Kosovske Mitrovice i baviće se pitanjima manjina, povratkom raseljenih i slobodom kretanja i kulturnim nasleđem.

Sprovođenje plana koji je proizašao iz razgovora sa Beogradom i konsultacija sa Prištinom zavisiće od budućih razgovora na tehničkom nivou. UNMIK je preduzeo nekoliko koraka u sprovođenju tehničkog dela sporazuma, a specijalni predstavnik UN obavio je razgovore na političkom nivou sa najvišim predstavnicima srpskih vlasti o sprovođenju plana u šest tačaka.

Generalni sekretar je ukazao da UNMIK radi u otežanim uslovima zbog otpora koji prema misiji UN imaju kosovske institucije i kosovski Albanci.

"Kosovske vlasti održavaju radni kontakt sa mojim specijalnim predstavnikom Lambertom Zanijerom, ali UNMIK je suočen sa sve većim izazovima u pogledu ispunjavanja svog mandata po rezoluciji 1244", naveo je Ban Ki Mun.

"Mnogi kosovski Albanci smatraju da je zadatak UNMIK-a ispunjen i da njegovo prisustvo predstavlja prepreku za funkcionisanje Kosova kao nezavisne države".

Euleks rešen da poštuje Rezoluciju 1244

U skladu sa predsedničkim saopštenjem Saveta bezebdnosti UN i izveštajem generalnog sekretara od 24. novembra prošle godine, Vlada Srbije i većina kosovskih Srba prihvatila je Euleks, i prenos nadležnosti u pravosudnom sektoru sa UNMIK-a na Misiju EU.

Ipak, kako generalni sekretar ukazuje, institucije kosovskih Srba na severu Pokrajine nespremne su da sarađuju sa Euleksom po pitanju carina, a lideri kosovskih Srba i Beograd i dalje se protive saradnji sa kancelarijom Međunarodnog civilnog predstavnika.

Euleks je, navodi Ban Ki Mun, rešen da u potpunosti poštuje Rezoluciju 1244 i deluje u statusno neutralnim okvirima UN. "U trenutku kada postepeno dostiže pun operativni kapacitet, Euleks mora da nastavi da uzima u obzir specifične okolnosti i pitanja svih zajednica," istakao je generalni sekretar UN.

UNMIK je uložio napor da angažuje sve strane u diskusiji o primeni privremenih rešenja u šest područja obuhvaćenih planom od šest tačaka, ocenio je generalni sekretar. "Te napore treba nastaviti na svim nivoima i uz podršku međunarodnih aktera na terenu".

U Aneksu izveštaja, koji je potpisao šef Euleksa-a Iv De Kermabon, navodi se da je misija EU počela da sprovodi mandat 9. decembra 2008. godine, a da će dostići puni operativni kapacitet do kraja zime.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво